Svet
6 ogledov

65 let za Združene narode

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po vsem svetu danes praznujejo dan, ko so leta 1945 vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale Ustanovno listino ZN.

Danes je dan Združenih narodov. Po vsem svetu ga praznujejo že vse od leta 1948 v spomin na 24. oktober leta 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta (VS) ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale Ustanovno listino ZN.

Članice mednarodne organizacije, ki ima sedež v New Yorku in ki jo trenutno vodi generalni sekretar Ban Ki Moon, so skoraj vse države sveta. Ob ustanovitvi leta 1945 so ustanovne članice v novi organizaciji videle predvsem skrbnika mednarodnega miru in varnosti v prizadevanjih, da se takrat končana morija druge svetovne vojne ne bi več ponovila. Odtlej so ZN prehodili že dolgo pot od obnove pogorišč druge svetovne vojne do obravnave kompleksnih, medsebojno prepletenih sodobnih globalnih izzivov, s katerimi se organizacija sooča danes.

V Sloveniji je med aktivnejšimi v mirovniških prizadevanjih Slovenj Gradec, ki so mu ZN leta 1989 podelili naziv mesto glasnik miru. Koroško mesto kulturo miru in nenasilja vključuje v številne aktivnosti, ki vsako leto vrhunec dosežejo oktobra v okviru praznovanja dneva ZN.

V Sloveniji dan ZN obeležili v Slovenj Gradcu
Slovenija se je organizaciji pridružila 22. maja 1992. Kot je na osrednji proslavi ob dnevu ZN v Slovenj Gradcu v četrtek dejal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ima Slovenija, čeprav ni med največjimi članicami ZN, v svetovni organizaciji svoj glas, ugled in prepoznavnost. Slovenija je po njegovih besedah aktivna na številnih področjih delovanja organizacije, pri čemer je posebej izpostavil področje človekovih pravic.

Žbogar je prepričan, da lahko Slovenija, ki kandidira za nestalno članico VS ZN za obdobje 2012-2013, v VS ZN prinese nove poglede in nove teme, ki bodo odražale spremenjen koncept varnosti, ki presega ozka geopolitična pojmovanja in vključuje tudi razvojne elemente, vprašanja človekovih pravic in odzivanje na hitre spremembe sodobnega globaliziranega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.