Svet
38 ogledov

66 let od strahotnega Nagasakija

BOMBA Žurnal24 main
9. avgusta 1945 so ameriška letala tri dni po napadu na Hirošimo atomsko bombo odvrgla še na Nagasaki.

Tri dni po napadu na Hirošimo so ameriška letala nad Nagasakijem odvrgla še eno atomsko bombo z imenom "Fat man" ali debelinko. Šlo je za implozijsko bombo s plutonijevo sredico.

V radiju enega kilometra umrli vsi

"Debelinko" je povzročil takojšnjo smrt vseh, ki so se znašli v radiju enega kilometra od centra eksplozije, druge pa je radioaktivno sevanje hudo opeklo in povzročilo boleče hiranje, med drugim tudi rakava obolenja in spremembe na dedni zasnovi. Rojevali so se prizadeti otroci, pojavljale so se tudi mnoge bolezni. Preživeli so povedali, da so ljudje, ki so bili pred napadom okoli njih, izginili, ostale pa naj bi le še sence.

Število žrtev preseglo 70 tisoč

Vsega skupaj je za posledicami eksplozije v trenutku umrlo okoli 40 tisoč ljudi, skupno naj bi število žrtev preseglo 70 tisoč. Še enkrat toliko ljudi pa je bilo ranjenih.

Obe eksploziji tako nad Hirošimo kot nad Nagasakijem sta po pričevanju ZDA pomagali k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

Jedrsko orožje je bilo potrebno

Jedrsko orožje je imelo po mnenju Američanov odločilno vlogo pri tem, da se je vojna zaključila že takrat, saj bi se lahko vlekla še leta. Uporaba "Debelinka" in "Dečka" pa naj bi rešila na stotisoče, če ne celo milijone ameriških vojakov, ki bi morali poraziti Japonsko na njenih tleh. Bombi pa naj bi pripomogli tudi k manjšemu številu žrtev, saj so se bili Japonci, po besedah ameriške doktrine, pripravljeni boriti do smrti.

Preizkusilo ga je že osem držav

Do danes je po javnih podatkih jedrsko orožje uspešno preizkusilo osem držav. Poleg ZDA in Rusije med jedrske sile spadajo še Kitajska, Velika Britanija, Francija ter Indija in Pakistan, najnovejša v tej družbi pa je tudi Severna Koreja.

Komentarjev 2
  • stalker 22:32 10.avgust 2011.

    te dve jedrski bombi k sta ble odvržene na japonsko se splohk nemorejo mert iz eno rusko bombo pod ienom TSAR

  • stalker 22:31 10.avgust 2011.

    auuuuu ce bi hitler takrt izumu jedrsko bombo jaooooooooo bi se zdj zekla 2 svetovna vojna