Svet
8 ogledov

69 milijonov za okoljsko rano

Naftni madež je po obali Louisiane, Alabame in Mississippija v sredo skoraj dose
1/5
Žurnal24 main
Inženirjem podjetja BP je uspelo namestiti pokrov in tako omejiti iztekanje nafte. Predsednik Obama je besen, a precej kritik leti tudi nanj.

Podjetju British Petroleum (BP) je uspelo namestiti pokrov na cev, ki so jo v sredo preščipnili s posebnimi diamantnimi škarjami. Na ta način bodo poskusili nafto preusmeriti v tanker na površju. Do končne rešitve naj bi prišlo do avgusta, ko naj bi dokončali vrtanje rešilnih vrtin.

Več o današnjem dogajanju v Mehiškem zalivu si lahko ogledate v galeriji.

"Postavitev zaščitnega pokrova je še eden izmed pozitivnih korakov v poskusih podjetja BP, da zaustavi širjenje naftnega madeža. Potrebovali bomo še nekaj časa, da potrdimo, da je metoda uspešna in da bo ta ukrep zmanjšal iztekanje nafte," je zatrdil poveljnik ameriške obalne straže admiral Thad Allen in dodal, da je ta rešitev zgolj začasna.

Obama razjarjen
"Jezen sem zaradi celotnega položaja," je v pogovorni oddaji za CNN Larry King Live dejal ameriški predsednik Barack Obama, ki je danes znova obiskal prizadeto območje ter odpovedal druge sestanke.

Demokrati "padajo"
V zadnjem tednu je podpora republikancem porasla za tri odstotke, podpora demokratom pa je padla za štiri odstotke. Podpora demokratom pada skupaj s podporo predsedniku ZDA Baracku Obami.

Iz Bele hiše so ob tem sporočili tudi, da bodo BP za stroške v zvezi z razlitjem nafte v Mehiškem zalivu poslali račun v vrednosti 69 milijonov dolarjev.

Madež lovi obale Floride
Lovke naftnega madeža po obali Louisiane, Alabame in Mississippija v sredo že dosegajo severozahodno obalo Floride. Ameriška zvezna služba za ribe in divje živali je sporočila, da so doslej našteli 522 mrtvih ptic, 38 mrtvih delfinov in 222 mrtvih želv.

V morje se je doslej izteklo med 80 do 170 milijonov litrov nafte, dokončno pa se bo iztekanje ustavilo šele po uspešnem dokončanju rešilne vrtine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.