Svet
16 ogledov

7-letnik prispeval 100.000 funtov pomoči

Glavno mesto je po potresu zapustilo že skoraj četrt milijona ljudi. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Haiti je v nedeljo stresel nov močnejši potresni sunek z močjo 4,7 stopnje po Richterjevi lestvici. Humanitarne organizacije opozarjajo, da so med najbolj ranljivimi skupinami otroci.

"Vedno želijo, da je kdo poleg njih. Sprašujejo, zakaj se je to zgodilo. Mislijo, da je Bog jezen na njih," je dejala prostovoljka Marie Louise Woel-Michel.

Med ranjenimi otroki, ki jih je oskrbela prostovoljka, je bil tudi štiriletni deček, ki so ga prejšnji teden potegnili izpod ruševin. "Starši so lahko mrtvi ali pa so ga zapustili. Ne vemo njegovega imena," je dejala prostovoljka in dodala: "Govorimo z njim, toda ne pove svojega imena."

Ljudje zapuščajo mesto

Večina prebivalcev haitijske prestolnice se sicer umika na podeželje, kjer so razmere nekoliko boljše in manj kaotične. Po navedbah ZN je Port-au-Prince zapustilo že več kot 235 tisoč ljudi.
Med največjimi žrtvami potresa so predvsem otroci, saj jih je večina ostala sama. Njihovi starši so mrtvi ali so izginili v kaosu. Izgubili so svoje domove, prijatelje in občutek varnosti.

Družina devetletne Kathiane Joseph po uničujočem potresu živi na ulici. Živeli so v enem izmed najrevnejših predelov prestolnice, potres pa jim je popolnoma uničil dom. "Bojim se, da se bo to spet zgodilo," je dejala. "Imela sem igračko. Pogrešana je," je dejala Josephova.

 

Življenje otrok na Haitiju sicer tudi pred potresom ni bilo rožnato. 380 tisoč otrok je po podatkih Unicefa živelo v sirotišnicah. Potres pa bo njihovo bivanje na otoku samo še poslabšal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sedemletnik zbral 100 tisoč funtov

Medtem je Britanijo navdušil sedemletni šolar Charlie Simpson, ki je za prizadete v nedavnem uničujočem potresu na Haitiju zbral 100 tisoč funtov (okoli 114 tisoč evrov). Prizori s Haitija so ga tako pretresli, da se je odločil pomagati po svojih najboljših močeh in ob pomoči matere organiziral sponzorirano vožnjo s kolesom okoli bližnjega parka v zahodnem delu Londona.

Deček je na spletni strani sporočil, da bo za pomoč žrtvam potresa s kolesom prevozil 800 kilometrov okoli parka. Zbrani denar naj bi nato preko Unicefa namenil Haitiju. Že prvi dan akcije je zbral 50 tisoč funtov, denar pa še kar priteka, še posebej po objavi njegove zgodbe na naslovnici britanskega tabloida Daily Mirror.

 

Nov popotresni sunek
Nedeljski potres je imel žarišče približno 30 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Dodatne škode na območju, ki ga je že uničil potres, pa ni povzročil. V potresu 12. januarja, ki je Haiti stresel z močjo 7. stopnje po Richterju, je po doslej zbranih podatkih umrlo več kot 150 tisoč ljudi.

Okoli milijon prebivalcev te revne karibske države pa je ostalo brez strehe nad glavo in nujno potrebujejo pomoč, so v nedeljo sporočili Združeni narodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.