Svet
27 ogledov

70 milijard končalo na tujih računih

Victor Janukovič EPA
Viktor Janukovič vztraja, da je še vedno predsednik Ukrajine. Medtem nova, prehodna vlada napoveduje "nepriljubljene" ukrepe.

"Jaz, Viktor Fedorovič Janukovič, se imam za zakonitega vodjo ukrajinske vlade," je v izjavi za rusko tiskovno agencijo dejal odstavljeni ukrajinski predsednik. Jugovzhodne in južne regije Ukrajine ne bodo nikoli sprejele "nezakonitih" voditeljev, ki jih je izbrala množica. Prehodna vlada je po njegovih besedah nezakonita, protesti v ukrajinski prestolnici pa imajo vse znake državnega udara.

"Na ulicah številnih mest naše države cveti ekstremizem. Moji sodelavci in jaz smo deležni fizičnih groženj," zato je Janukovič Moskvo zaprosil, naj zagotovi njegovo varnost, v kar je Moskva privolila. "V povezavi s prošnjo predsednika Janukoviča po zagotovitvi njegove varnost sporočamo, da je bila zahteva odobrena za območje ruske federacije," je dejal vir. Janukovič naj bi se bal dejanj "ekstremistov", ki so prevzeli oblast v Ukrajini.

Janukovič je v izjavi zatrdil, da ni ukazal ukrajinski vojski, naj posreduje v notranjepolitičnem dogodkov. Dodal je, da tega ni naročil niti zdaj. "Če bi kdo dal vojski takšne ukaze, bi bili ti ukazi nelegitimni, kriminal."

Ugibajo, kje je

Odkar je Janukovič zapustil Kijev, se pojavljajo ugibanja o tem, kje je. Ruska tiskovna agencija RBC je poročala, da je odstavljeni Janukovič v Moskvi, kjer naj bi se skrival v predmestju Barvikha. Agencija se je sklicevala na visokega ruskega uradnika in pomembnega ruskega poslovneža.

Informacije se niso skladale z uradno izjavo ukrajinskega generalnega tožilca. Ta je namreč dejal, da je Janukovič še v Ukrajini.

Na čelu vlade Jacenjuk

Ukrajinsko prehodno vlado bo vodil Arsenij Jacenjuk, ki ga je sinoči izbral tako imenovani majdanski svet, predstavništvo različnih skupin protestnikov, danes pa potrdil parlament. Jacenjuk je bil eden izmed glavnih voditeljev upora, sicer pa je predsedujoči opozicijske stranke Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko.

V parlamentu se je oblikovala nova koalicija, imenovana Evropska izbira, ki ima 250 poslancev iz nekdanjih opozicijskih strank in frakcij. Navadno večino, to je 226 poslanskih sedežev, imajo, za absolutno večino pa bi jih potrebovali 300.

70 milijard dolarjev končalo na tujih računih

Jacenjuk je dejal, da je v zadnjih treh letih na računih v tujini končalo približno 70 milijard dolarjev državnega denarja. "Rad bi vam poročal - državna zakladnica je bila izropana in je prazna. 37 milijard dolarjev kredita, ki ga je država prejela, je izginilo neznano kam," je dodal Jacenjuk.

Ključna za stabilizacijo valute bo zagotovitev novega posojila s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF). "Nemudoma moramo podpisati dogovor z IMF," je po imenovanju za premierja v parlamentu dejal Jacenjuk.

Kijev je Zahod zaprosil za 35 milijard dolarjev (25,6 milijarde evrov) pomoči, medtem ko njegov javni dolg letos znaša 13 milijard ameriških dolarjev. To je velikanska vsota za državo, ki ima manj kot 18 milijard dolarjev državnih rezerv, piše STA.

Danes je domača valuta grivna sicer dosegla rekorden, 9,6-odstoten padec v odnosu do ameriškega dolarja in sedaj znaša menjava 11,5 grivne za dolar.

Ukrajina skuša najti izhod iz krvave politične krize in trpi zaradi odločitve Rusije, da zamrzne 15 milijard dolarjev vreden program pomoči, potem ko je Kijevu prvo tranšo v višini treh milijard že posredovala.

Ggeneralna direktorica IMF Christine Lagarde je pojasnila, da je sklad na prošnjo Kijeva pripravljen odgovoriti in bo v prihodnjih dneh v državo poslal misijo, ki bo ugotovila stanje javnih financ in začela predhoden dialog z oblastmi.

Sledijo "nepriljubljeni ukrepi"

Jacenjuk je že napovedal, da bodo za stabilizacijo države potrebni "nepriljubljeni" ukrepi, kot so zmanjšanje socialnih programov in podpor ter zmanjšanje proračunskih izdatkov. "Morali bomo storiti nekaj zelo nepriljubljenih korakov, saj sta bila prejšnja vlada in prejšnji predsednik tako skorumpirana, da je država v obupnem finančnem stanju," je za BBC dejal Jacenjuk. "Smo na robu katastrofe in to je vlada političnih samomorilcev. Dobrodošli v peklu."

Jacenjukova vlada naj bi delovala zgolj do maja, ko naj bi izvedli volitve.

Ukrajina tema številnih sestankov

Obrambni ministri članic Nata se bodo sestali z ukrajinsko delegacijo, ki jo vodi prvi namestnik obrambnega ministra. Pobuda za srečanje je prišla z ukrajinske strani.

Na prvem delu sredinega zasedanja so obrambni ministri tudi uskladili izjavo, s katero so se zavezali še naprej podpirati ukrajinsko suverenost in neodvisnost, ozemeljsko celovitost, demokratični razvoj in nedotakljivost meja. To so ključni dejavniki stabilnosti in varnosti v Srednji in Vzhodni Evropi ter na celotni celini, menijo.

O finančni podpori in dodatnih vizumskih olajšavah za Ukrajino bodo razpravljali tudi evroposlanci. ZDA naj bi Ukrajini pomagale s finančnimi sredstvi. Ameriški državni sekretar John Kerry je govoril o garancijah ZDA za posojila mednarodnih finančnih ustanov, kot sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF), in dodal, da Evropska unija pripravlja podobna jamstva za posojila v višini 1,5 milijona dolarjev.

Komentarjev 4
  • jaki 14:44 27.februar 2014.

    al pa k tistim od tvojih dol!

  • Avatar čavez
    čavez 14:25 27.februar 2014.

    Izginule miljarde me nekako spominjajo na slovenijo tudi pri nas je poniknilo 20 miljard eurov.

  • dragec 12:45 27.februar 2014.

    Ne, pobegnili bodo v objem EU.