Svet
7 ogledov

70 tisoč protestnikov v sirskem mestu

Nad Deir Balabo blizu Homsa se dviga dim. Reuters
Opazovalci Arabske lige so zaključili prvi dan dela v obleganem sirskem mestu Homs. V obstreljevanju mesta je le v ponedeljek umrlo 34 ljudi. Tanki naj bi bili še vedno v mestu, a skriti. Proti središču pa se je namenilo kar 70 tisoč protestnikov.

Proti središču sirskega mesta Homs se je začela viti množica kar 70 tisoč protestnikov. Oblasti naj bi proti njim uporabljale solzivec in naj bi jim želele preprečiti zbiranje. Protestniki so se zbrali prav na dan, ko so v mesto prišli opazovalci Arabske lige, ki naj bi v Siriji nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja, ki je zahtevalo več kot pet tisoč življenj.

Sirska opozicija je v nedeljo od Arabske lige zahtevala, naj svoje prve opazovalce takoj pošlje v oblegani Homs, sicer tretje največje sirsko mesto. Tamkajšnji sunitski četrti Baba Amr, ki je več dni tarča obstreljevanja, naj bi namreč grozil vdor štiri tisoč vojakov.

Prva skupina opazovalcev je v ponedeljek v Sirijo sicer prispela, a po navedbah opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta svojega dela ne more opravljati. Vodja sveta Burhan Ghaliun je povedal, da je nekaj opazovalcev že v obleganem mestu, a "ne morejo nikamor, kamor sirske oblasti ne želijo, da bi šli".

Znova je pozval k intervenciji Arabske lige in Združenih narodov ter Varnostni svet ZN zaprosil, naj se pridruži mirovnemu načrtu Arabske lige in poskrbi za njegovo uveljavitev.

Sirski observatorij za človekove pravice je medtem sporočil, da so vladne sile v najsilovitejšem obstreljevanju mesta Homs v ponedeljek ubile 23 ljudi. Mesto obstreljujejo že tri dni, razmere pa naj bi bile zastrašujoče. Po poročanju Reutersa pa naj bi bilo včeraj mrtvih že 34 ljudi.

Kot je izjavil predstavnik organizacije za zaščito človekovih pravic Rami Abdelrahman, je iz mesta danes domnevno odšlo 11 tankov, a še vedno naj bi bilo predvsem v najbolj nevarni četrti Baba Amr še več oklepnih vozil, tudi goseničarjev, skritih v vladnih zgradbah, enega izmed tankov naj bi skrili v prireditveno dvorano.

Misija začela delo po dveh mesecih

Opazovalna misija je sicer del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela 2. novembra in ki med drugim predvideva umik vojske iz mest in stanovanjskih četrti, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.