Svet
3 ogledov

75 tisoč beguncev kot živi ščit

Uporniki – Osvobodilni tamilski Tigri Elama (LTTE) – so se za neodvisno državo n
1/15
Žurnal24 main
Po besedah šrilanških oblasti je okoli 60 tisoč Tamilcev zbežalo z zadnjega območja, ki ga še nadzirajo uporniški Tamilski tigri. 75 tisoč jih je še vedno na nevarnem območju in služijo kot živi ščit.

Državna vojska Šrilanke je v ponedeljek začela intenziven boj proti Tamilskim tigrom. Oblasti na Šrilanki trdijo, da so pri tem rešili 35 tisoč civilistov. Vseeno je vlada zaskrbljena nad usodo civilistov, ki so še vedno na območju, ki ga zasedajo tigri. Satelitska slika prikazuje približno 25 tisoč šotorov, v katerih je bilo 125 tisoč civilistov, 60 tisoč jih je v zadnjih dneh zbežalo z nevarnega območja. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da gibanje, znano kot Tamilski tigri, civiliste uporablja kot živi ščit.

 

Odločilni preobrat

V konfliktu, ki traja že 26 let in v katerem se uporniki, znani kot Tamilski tigri, zavzemajo za neodvisno državo na severozahodu Šrilanke, je prišlo do odločilnega trenutka. Od prvih spopadov leta 1983 je bilo ubitih več kot 70 tisoč ljudi. ZDA, EU in 30 drugih držav so organizacijo Tamilskih tigrov označili za teroristično organizacijo.

Namestnik sekretarja za Južno Azijo, Michael Owen, je medijem sporočil, da bo v naslednjih 48 urah prišlo do velikege preobrata. Owen je pozval vlado in tamilske upornike na drugi strani, naj naredijo največ za zaščito civilistov, ki so ujeti ne medbojnem območjo. Obe strani bi lahko poskrbeli za miren prehod civilistov. Vlada Šrilanke je medtem že zavrnila mednarodne pozive, da napove prekinitev ognja in omogoči civilistom zapustiti zadnje območje, ki nadzorujejo uporniki.

V torek se je sicer iztekel 24-urni rok, v katerem so imeli Tamilski tigri čas, da se vdajo ali pa jih čakajo nadaljnji spopadi. Le nekaj ur po izteku so uporniki, ki naj bi jih bilo nekaj sto, zatrdili, da se ne bodo nehali bojevati. Vojska je sporočila, da nadaljuje operacijo proti severu, kjer išče voditelja upornikov, za zdaj pa naj bi zavzela od 10 do 15 odstotkov ozemlja, ki ga nadzirajo uporniki. Po besedah vojakov so številni civilisti s čolni zbežali na morje, kjer jih je pričakala mornarica in jih odpeljala v vladna zatočišča. Uporniki trdijo, da je vojska v zadnjih spopadih ubila okoli tisoč civilistov, vojska pa trdi, da je v zadnjih dveh dneh umrlo približno 30 civilistov, od tega 17 v samomorilskem napadu enega izmed upornikov. Po trditvah upornikov je bilo od ponedeljkovega jutra ranjenih še okoli 2.300 civilistov, vlado pa obtožujejo, da je Tamilce uporabila kot živi ščit na minskih poljih.

Vojska še vedno išče glavnega voditelja upornikov Velupillaia Prabhakarana. "Ne vemo, kje natančno se zadržuje, a sumimo, da se najverjetneje skriva med civilisti in tako prikriva sledi za seboj. Zato moramo biti zelo previdni glede uporabe pravilne taktike, saj želimo zagotoviti, da nihče od civilistov ne bo ranjen," je dejal glavni poveljnik šrilanške vojske Sarath Fonseka. Po njegovih besedah se uporniški general skriva nekje na obalnem pasu, dolgem osem kilometrov in širokem 1,5 kilometra.

Mednarodni komite Rdečega križa krivi oblasti na Šrilanki, ker so s prenatrpanim varnostnim območjem poskrbeli za humanitarno katastrofo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.