Svet
18 ogledov

76 odstotkov ne more pokriti stroškov

kune Shutterstock
Dobre tri četrtine hrvaških državljanov lani ni zaslužilo dovolj, da bi lahko pokrili svoje mesečne stroške in potrebe, je pokazala raziskava agencije GfK. V letu 2012 je imelo povprečno hrvaško gospodinjstvo 6300 kun (840 evrov) dohodka mesečno, stroški pa so znašali slabih 9000 kun (1200 evrov).

Zgolj sedem odstotkov hrvaških gospodinjstev je imelo več od potrebnih 9000 kun dohodka, 13 odstotkov pa je lahko zadovoljilo svoje potrebe, kaže raziskava o prihodkih in stroških v hrvaških gospodinjstvih v letu 2012.

Raziskava je tudi pokazala, da je povprečna štiričlanska družina mesečno zaslužila 7830 kun (1044 evrov). Za pokritje življenjskih stroškov in drugih potreb je potrebovala skoraj polovico več - 11.130 kun (1484 evrov).

Dohodki 5 odstotkov nižji

GfK dodaja, da so bili lani povprečni prihodki hrvaških gospodinjstev pet odstotkov nižji kot v letu 2011, sicer pa bi v lanskem letu za zadovoljitev svojih potreb gospodinjstva povprečno potrebovala 73 odstotkov višje prihodke.

Pričakovano največ zaslužijo v Zagrebu, najmanj pa na vzhodu države, v Slavoniji. Največ tistih, ki lahko pokrijejo svoje mesečne potrebe, pa je v hrvaški Istri - dobrih 87 odstotkov prebivalstva.

Največ - dobro tretjino dohodka - gospodinjstva porabijo za hrano in pijačo, še 21 odstotkov pa za stroške stanovanja.

V primerjavi z letom 2011 so bili stroški za hrano in pijačo lani višji za devet odstotkov, za stanovanje pa pet odstotkov.

Ko gre za ostale stroške, večina gospodinjstev največ denarja porabi še za mobilne in fiksne telefone ter prevoz.

Lani so gospodinjstva med štiri in osem odstotkov več denarja porabila za obleke in obutev ter za cigarete in tobačne izdelke, medtem ko so tudi do deset odstotkov manj denarja porabili za kulturo in zabavo, še navaja raziskava.

Komentarjev 1
  • franke 08:54 21.februar 2013.

    KAJ BODO PA POL KO BODO IMELI EVRO. TO VARČEVANJE ZA PLUTOKRACIJO JE TREBA USTAVITI. TAKO NE GRE VEČ NAPREJ.