Svet
30 ogledov

85-letni veteran le na svobodi

Merrill Newman Reuters
Severna Koreja je po več kot mesecu dni izpustila 85-letnega veterana korejske vojne.

Merrill E. Newman je bil več kot mesec dni zaprt v Severni Koreji, saj so ga obtožili za zločine, ki naj bi jih storil v času korejske vojne pred šestimi desetletji, ko je bil član ameriških specialnih enot. Izpustili so ga iz humanitarnih razlogov, po tem ko se je opravičil, so sporočili iz Pjongjanga.

Iz Severne Koreje je odletel na Kitajsko, kjer se je vkrcal na letalo za San Francisco. Ob prihodu na ameriška tla so ga pričakali novinarji. "Presrečen sem ... čudovit povratek domov je bil," je dejal nasmejani Newman. "Utrujen sem, a pripravljen, da se spet srečam z dužino."

Obisk končal v zaporu

Newman je oktobra kot turist obiskal Severno Korejo, ki je ena najbolj izoliranih držav na svetu. Nekaj minut pred vkrcanjem na let za Peking so ga aretirali, ker naj bi bil vojni zločinec. Newman je med leti 1950 in 1953 služil kot vojak v korejski vojni in sodeloval s protikomunističnimi silami, ki so se borile proti socialističnim silam današnje Severne Koreje. Slednja ga je obtožila sodelovanja pri poboju vojakov in civilistov.

Vzrok za izpustitev neznan

Pri diplomatskih naporih za Newmanovo izpustitev je Američanom pomagala švedska ambasada v Pjongjangu. "Kdo ve? Lahko samo ugibamo," je sodelavec ambasade odgovoril na vprašanje, zakaj so vojnega veterana izpustili.

Uradno pojasnilo s strani Severne Koreje sicer pravi, da so ga izpustili, ker so "upoštevali njegovo priznanje dejanj, ki jih je storil na osnovi napačnega razumevanja, ker se je opravičil za to in se iskreno pokesal". Upoštevali pa so tudi njegovo starost in zdravstveno stanje.

Imajo še enega Američana

ZDA so pozdravile odločitev Severne Koreje in obenem Pjongjang prosile, da pomilostijo še enega ameriškega državljana, ki je na njihovih tleh od lanskega novembra. Kenneth Bae, Američan korejskih korenin, je v Severni Koreji deloval kot misijonar. Maja so ga obsodili na 15 let prisilnega dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.