Svet
16 ogledov

9 papeževih "super" stvari

papež Frančišek Profimedias
Papež Frančišek uživa velik ugled med krščanskimi verniki, visok rejting pa ima tudi med neverniki. Kaže se kot človek s človeškimi napakami, večkrat se je tudi že zavzel za malega človeka. The Independent izpostavlja devet njegovih “super” stvari v letošnjem letu.

V letu 2013 se je papež Frančišek lahko veselil naslova osebnosti leta Time magazina. V iztekajočem letu je poglavar rimokatoliške cerkve ravno tako poskrbel za številne odmevne dogodke. The Independent jih izpostavlja 9.

Papež Frančišek | Avtor: EPA EPA
1. 77-letni papež Frančišek je postal prvi verski voditelj, ki ga je na svoji naslovnici objavil Rolling Stone. Avtor članka je papežev šarm primerjal s tistim, ki ga ima Bill Clinton.

2. Druga stvar, ki jo zpostavlja The Independent, je licitacija Harley Davidsona, ki ga je papež dobil v dar. Zbrani denar je Frančišek namenil v dobrodelne namene.

3. Papež se je letos obregnil tudi ob mafijo; potem ko je bila vsa Italija na nogah zaradi umora komaj 3-letne Nicole Campolongo, ki naj bi jo pripadniki mafije ustrelili v glavo in jo ubili, je papež pozval, naj se mafija pokesa za svoja dejanja.

4. Svetovni splet je papež označil kot “božji dar”. Ob ugotovitvi, da splet ponuja ogromno možnosti, je izpostavil: “To je nekaj resnično dobrega, to je darilo od boga!” V isti sapi je sicer cerkveni poglavar posvaril, da ima lahko splet tudi stranske učinske v smislu izolacije od ljudi, ki so nam v resnici najbližji.

5. The Independent izpostavlja tudi papeževo razmišljanje glede evolucije in teorije Big Banga. Frančišek meni, da bog ni “čarodej s čarobno palico” in da je takšno razmišljanje popolnoma nesmiselno. Papež je pri tem izpostavil, da je bog sicer ustvaril človeka, nato pa njemu dovolil, da se razvija in doseže popolno izpolnitev.

6. Papež Frančišek se je tudi v tem letu popolnoma približal malemu človeku; med drugim je dva šolarja, 11-letna Livia Bastianellija in Davida Mario Bianchia vzdignil v svoj papamobil. Med praznovanjem velike noči ju je popeljal naokoli.

Papež Frančišek | Avtor: EPA EPA

7. Papež je kot vrhovni poglavar rimokatoliške cerkve osebno prosil za odpuščanje zaradi številnih spolnih škandalov znotraj cerkve. Pri tem je obljubil, da bo še močneje zavzel stališče proti zlorabam otrok s strani duhovnikov.

8. Kot osmo super stvar s strani papeža Frančiška The Independent izpostavlja njegov spodrsljaj, s katerim je v resnici pokazal, da je le človek s človeškimi napakami. Med nagovorom zbranim na trgu svetega Petra mu je namreč ušla kletvica. Šlo je za pogosto napako, ki se zgodi tistim, ki jim italijanščina ni materni jezik. Ko je omenil italijansko besedo “caso” (primer), jo je izgovoril kot “cazzo”, ki jo prevajajo kot f***, označuje pa tudi moške genitalije.

9. The Independent izpostavi še papeževo pomembno vlogo v zgodovinskem preobratu med ZDA in Kubo, ki sta, kot je znano, v začetku meseca obnovili diplomatske odnose. Ameriški predsednik Barack Obama se glede tega zahvalil tudi papežu, “katerega moralni zgled nam nakazuje, kako naj si prizadevamo za svet, kakršen naj bi bil”. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.