Svet
28 ogledov

90 let od oktobrske revolucije

Med prizadevanji, da bi Rusiji povrnil nekdanjo moč in ugled, se je ruski predse Žurnal24 main
Rusija obeležuje 90. obletnico oktobrske revolucije, ko so leta 1917 v vstaji v Petrogradu oboroženi delavci z vojaki pod vodstvom boljševikov zrušili začasno menjševiško-esersko vlado.

V Rusiji se danes spominjajo oktobrske revolucije iz leta 1917, ki je bila odgovor na zatiranje in poniževanje carske Rusije ter na negativne posledice, ki jih je pustila prva svetovna vojna, postavila pa je temelje za graditev prve socialistične države na svetu.

Najbolj markanten voditelj revolucije je bil Vladimir Iljič Uljanov - Lenin, osrednje aktivnosti revolucije pa so se dogajale v Petrogradu, današnjem Sankt Peterburgu, pod nadzorom Petrogradskega sveta, ki mu je načeloval Lev Trocki, ter vojaškega komiteja pod nadzorom Adolpha Joffeja. Z revolucijo je vsa oblast prešla v roke delavskih in vojaških svetov, sovjetov. Po državljanski vojni, ki je trajala do leta 1921, se je nova revolucionarna oblast uveljavila po vsej Rusiji.

Od padca Sovjetske zveze leta 1991 so v Rusiji prenehali z velikimi praznovanji obletnice revolucije in v skladu s tem tudi opustili parade, ki so vključevale obiskovanje Leninovega groba. Mnogi starejši Rusi pa 7. novembra kljub temu še vedno praznujejo obletnico oktobrske revolucije. Nedavna raziskava javnega mnenja je namreč pokazala, da kar 40 odstotkov Rusov verjame, da je bila revolucija leta 1917 v splošnem pozitivna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.