Svet
15 ogledov

900 policistov ob službo

Soldiers use a pickup truck of the local municipal police in San Fernando, in th Reuters
Pripadniki mornarice bodo na mestnem območju Veracruz - Boca del Rio nadomestili podkupljive policiste. Kaplja čez rob za izgubo služb 900 policistov so bile desetine trupel, ki so jih nedavno za seboj pustili kriminalci, ki jim policija ni kos.

Mehičani so se odločili z drastično potezo prekiniti in spremeniti neučinkovito delovanje svojih policijskih enot, ki se v državi že leta neuspešno spopadajo z vse bolj razširjenim kriminalom. Ob obali Mehiškega zaliva, na vzhodu države, bodo razpustili celotno mestno policijo, saj ta ne zagotavlja več varnosti in je prežeta s korupcijo. Izkazala se je za popolnoma nemočno v boju s kriminalnimi tolpami, povezanimi s preprodajalci drog. Policisti bodo postali brezposelni.

Kot je poročal BBC, mehiška vojaška mornarica že prevzema nadzor na območju Veracruz - Boca del Rio, kjer bo nadzorovala spoštovanje zakonov. Ukrep je del državnega programa reforme policije. Policisti, ki so ostali brez služb, pa bodo lahko te zopet dobili, a le če bodo zanje znova zaprosili, a ne nujno v istem kraju. Kandidati, ponovni iskalci zaposlitve v policijskih uniformah, bodo morali najprej s testi dokazati, da so vredni zaupanja in da torej z njimi ne bodo imeli več težav, še piše BBC.

Pripadniki mehiške vojne mornarice izvajajo poostren nadzor v mestu Puebla, kjer | Avtor: EPA EPA

Ni znano, kako dolgo bodo nadzor nad obalnimi mesti in tudi turističnimi središči opravljali oboroženi mornarji, a zagotovo se še dolgo ne bo poleglo ogorčenje po dogodku, ko so septembra sredi dneva kriminalci na cesto odvrgli trupla 35 ubitih. Le dva meseca za tem dogodkom pa je prav mornarica našla še 32 trupel v treh različnih stavbah, navaja mreža BBC. Domnevajo, da so vsi ubiti žrtve spopadov med dvema kriminalnima združbama, ki se bojujeta za prevlado nad potmi trgovine z drogami.

Vojska prevzema nadzor nad državo?

V vedno več središčih po Mehiki država namesto policiji nadzor namenja vojski. Lokalni policisti niso skoraj nikjer več kos organiziranim kriminalnim združbam, v policijske vrste pa so se globoko zažrle korupcija in celo vedno pogostejše simpatiziranje policistov s kriminalci.

Predsednik Felipe Calderon poleg vse pogostejšega prepuščanja policijskih pristojnosti vojski zagovarja tudi celovito reformo policije v državi in prevetritev področja sodstva. Le ob velikih spremembah na vseh področjih vidi možnost izboljšanja skrb vzbujajočega varnostnega stanja v Mehiki.

40 tisoč mrtvih zaradi kriminala

V zgolj petih minulih letih je zaradi nasilja, povezanega z drogami in njihovo preprodajo, v Mehiki umrlo najmanj 40 tisoč ljudi. Sedanji predsednik je sicer že na začetku tega obdobja, decembra 2006, za boj proti kriminalu začel spodbujati akcije, ki jih izvaja vojska, a zdi se, da doslej ni bilo pravega uspeha – številka umrlih ne kaže nič kaj spodbudne slike.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:47 22.december 2011.

    Ja sej se jj Junkersi že pripravljajo z vojnimi inštruktorji. Ko bi vsaj probal, da jih zbrišemo z kugle zemelske enkrat za zmeraj. So res ubrisan , če mislijo , da jim je blo 10 dnevno kampiranje vojna !

  • privat 20:33 22.december 2011.

    nekaj takega bi morala narediti vojska tudi pri nas...