Svet
31 ogledov

93. rojstni dan Nelsona Mandele

Nelson Mandela Žurnal24 main
Na današnji dan leta 1918 se je rodil borec za pravice Nelson Mandela. V njegovo čast danes praznujemo mednarodni dan Nelsona Mandele. Fundacija poziva vse, naj danes 67 minut posvetijo prostovoljnemu delu.

Prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike, pravnik in borec za pravice temnopoltih Nelson Rolihlahla Mandela, danes praznuje svoj 93. rojstni dan. Združeni narodi so njegov rojstni dan leta 2009 razglasili za mednarodni dan Nelsona Mandele. Dan je posvečen družbenemu angažmaju, ko lahko vsak stori nekaj dobrega in pripomore k izboljšanju sveta. Sporočilo, ki ga prinaša ta mednarodni dan, naj bi ponesli okoli sveta in tako prispevali k širjenju idej južnoafriškega Nobelovega nagrajenca za mir.

67 minut prostovoljnega dela

Fundacija Nelsona Mandele, ki jo podpira generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Mun, tako poziva vse, naj na ta dan posvetijo 67 minut prostovoljnemu delu in se tako potrudijo za boljši svet. Te minute namreč predstavljajo leta, ki jih je Mandela posvetil političnemu stanju v Južni Afriki.

Heroj za mnoge ljudi

Za mnoge Južnoafričane in tudi druge ljudi po vsem svetu je Nelson Mandela junak boja proti vladavini belcev. Žal se je pred šestimi leti zaradi bolezni umaknil iz javnega življenja. Tako se zunaj prikaže bolj redko. Nazadnje so ga videli na lanskem svetovnem prvenstvu v nogometu. Častitljiva starost pa mu je prinesla tudi nemalo težav z zdravjem od začetka leta ima zaradi težav z dihali doma tudi  24-urno zdravstveno oskrbo.

Zato ni nenavadno, da bo svoj 93. rojstni dan praznoval v domači hiši. Milijoni šoloobveznih otrok po državi pa so zanj pripravili posebno pesem z naslovom "Happy Birthday Tata Madiba", ki mu jo bodo zapeli danes. Zaradi števila sodelujočih, ki bodo hkrati zapeli pesem, se lahko zgodi, da bo postavljen tudi nov svetovni rekord v najštevilčnejšem simultanem petju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.