Svet
0 ogledov

Abas se ne bo pogajal s Hamasom

EU in Egipt pričakujeta, da bo med Izraelci in Palestinci končno zavladal mir. Žurnal24 main
Palestinski predsednik Mahmud Abas vztraja pri strogih pogojih za pogajanje z gibanjem Hamas, kljub predlogu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka za srečanje v Kairu.
Abas je sicer v svojem govoru v predsedniški palači v Ramali na Zahodnem bregu pozval k ustavitvi izstreljevanja raket z območja Gaze, ki je od junija lani pod nadzorom Hamasa, v Izrael. Hkrati je obtožil Izrael, da prebivalcem Gaze nalaga skupno kazen s preprečevanjem dobave hrane in zalog zdravstvenih pripomočkov. Izrael je namreč kot odgovor na izstreljevanje raket uvedel desetdnevno blokado območja Gaze, tako je prehod med Gazo in Izraelom nemogoč, kar ovira dobavo zalog hrane, goriva in drugih pripomočkov.

Palestinci še vedno vdirajo v Egipt
Zaradi tega so se Palestinci tudi minulo noč z več sto vozili iz Gaze prepeljali na egiptovsko stran prehoda Rafa, potem ko so aktivisti Hamasa v mejnem zidu napravili odprtine. Egiptovske varnostne sile Palestince, ki v minulih dneh vdirajo na egiptovsko stran z namenom nakupa osnovnih potrebščin, le opazujejo, brez posredovanja. So pa postavile zapore iz egiptovskega dela Rafe, da bi Palestincem preprečili potovanje globlje na Sinaj. Ti se tako lahko napotijo do mesta El Ariš, ki je od Rafe oddaljeno okoli 50 kilometrov. Egipt je sporočil, da bo prebivalcem Gaze še naprej dovolil prečkati mejo in jim pomagal z zalogami nujnih življenjskih potrebščin. Guverner severnega Sinaja Ahmed Abdel Hamid je povedal, da bodo Palestinci mejo lahko prečkali, dokler ne bodo njihove potrebe po hrani in drugih potrebščinah zadoščene.

Egipčani naj olajšajo prehod ljudem
Egiptovske varnostne sile so tudi dobile naročilo, naj "omogočajo in lajšajo prehod ljudem in jih usmerjajo tja, kjer bodo lahko dobili pomoč", je še dodal. Dogovarja se tudi že z egiptovskim industrijskim ministrstvom, naj zagotovi večje količine življenjskih potrebščin in izdelkov, saj so trgovine zaradi ogromnega števila prebivalcev z območja Gaze že prazne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.