Svet
43 ogledov

Abdeslam iz bolnišnice takoj na sodišče

Salah Abdeslam Francoska policija
Belgijsko tožilstvo je ključnega osumljenca v primeru krvavih terorističnih napadov v Parizu novembra lani Salaha Abdeslama uradno obtožilo terorističnega umora in sodelovanja v teroristični organizaciji.

Njegov odvetnik Sven Mary je sicer napovedal, da bo Abdeslam nasprotoval izročitvi v Francijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti 26-letnemu Abdeslamu je belgijsko tožilstvo vložilo uradno obtožnico zaradi sodelovanja v pariških napadih, je novinarjem povedal odvetnik. Kot so kasneje pojasnili tožilci, ga obtožujejo "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine.

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je bil večer, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi.

Mary je sicer povedal, da je Abdeslam v priporu in sodeluje z belgijskimi pravosodnimi oblastmi. "Izročitev Franciji bo na tej stopnji zavrnil," je dejal odvetnik na sedežu bruseljske policije.

Francois Hollande, streljanje, Pariz, časnik | Avtor: EPA EPA
Francoski predsednik Francoise Hollande je v petek kmalu po Abdeslamovi aretaciji v Bruslju poudaril, da si bo Pariz prizadeval za njegovo čim prejšnjo izročitev. Belgijski premier Charles Michel pa je nakazal, da je belgijska vlada pripravljena izročiti Abdeslama, vendar pa bi lahko postopek zaradi pravnih ovir trajal več tednov, navaja dpa.

Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da lahko nasprotovanje zavleče izročitev francoskim oblastem, ne more je pa preprečiti. Podlaga je evropski nalog za aretacijo, ki ga je EU uvedla prav z namenom pohitritve tovrstnih primerov.

Njegova družina si je oddahnila

Odvetnica Nathalie Gallant, ki zastopa Abdeslamovega brata Mohameda, pa je za televizijo RTBF povedala, da družina občuti določeno mero olajšanja. "Najprej ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa tudi, ker je končno lova nanj konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom," je povedala Gallantova.

Salah Abdeslam je bil v petkovi spektakularni aretaciji v bruseljski četrti Molenbeek ranjen, vendar so ga danes zjutraj odpustili iz bolnišnice in je stopil pred preiskovalno sodišče.

Preberite še: 

V Belgiji so sicer v petek aretirali še moškega, ki je poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter tri člane družine, ki je skrivala Abdeslama. Skrival naj bi se v stanovanju, ki je v lasti matere njegovega prijatelja.

Pariz - napad ob obletnici | Avtor: EPA EPA

Kot so še pojasnili na belgijskem tožilstvu, so od aretiranih še enega moškega tako kot glavnega osumljenca obtožili terorističnega umora in sodelovanja v terorističnih aktivnostih. Dvema osebama očitajo skrivanje kriminalcev, eno osebo pa so izpustili brez obtožnice.

Pogreba brata niso fotografirali

Abdeslam je v Molenbeeku vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom. Brahim Abdeslam se je razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Na čelu pogrebnega sprevoda je bil brat Mohamed, ki je novinarjem dejal: "Lahko opazujete in pišete zgodbe, prosim pa, iz spoštovanja do nas, brez fotografij."

Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza.

Interpol je po petkovih aretacijah pozval k "dodatni pazljivosti" pri mejnih nadzorih, da bi preprečili morebiten beg preostalih sodelavcev pri pariških napadih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.