Svet
19 ogledov

Abraham neuvrščenih

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Beogradu bodo z ministrsko konferenco obeležili 50. obletnico Gibanja neuvrščenih.

Leta 1961 je prvo zasedanje, ki je nastalo kot protiutež tedanji blokovski delitvi sveta, potekalo prav v Beogradu.

Iz Slovenije se bo konference udeležil minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar

Zasedanja se bodo sicer udeležili zunanji ministri in visoki predstavniki držav članic Gibanja neuvrščenih, držav naslednic nekdanje Jugoslavije, držav opazovalk in gostij. Prišli bodo tudi generalni direktor Urada ZN v Ženevi Kasimžomart Tokajev, generalni sekretar Organizacije islamske konference Ekmeledin Ihsanoglu in namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli.

Neodvisni in neuvrščeni

Prvi kriterij, ki ga mora država izpolnjevati, da se lahko včlani v gibanje, je, da mora imeti neodvisno in neuvrščeno politiko, "ki temelji na soobstoju držav z različnimi političnimi in družbenimi sistemi ali pa mora pokazati tendenco h taki politki".

Veliko vlogo pri nastanku je odigral nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito, vodilno vlogo pri ustanavljanju sta imela še indijski premier Džavaharlal Nehru in egipčanski predsednik Gamal Abdel Naser.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.