Svet
8389 ogledov

Abramovič zaradi sprejetih sankcij vložil tožbo zoper EU

Roman Abramovič Profimedia
Nekdanji lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič je včeraj vložil tožbo proti Svetu EU.

Roman Abramovič je na splošno sodišče EU včeraj vložil tožbo proti Svetu EU, saj je bil del svežnja ukrepov, usmerjenih proti Rusiji in nekaterim posameznikom, bankam in podjetjem v državni lasti.

Abramovič, ki ima rusko, izraelsko in portugalsko državljanstvo, je le eden izmed številnih ruskih oligarhov, proti katerim je Evropska Unija v marcu sprejela prepoved potovanja in ciljno zamrznitev sredstev. Ruski milijarder je v marcu najavil, da bo prenesel skrbništvo in upravljanje angleškega prvoligaša, denar od prodaje pa namenil v dobrodelne namene za žrtve vojne v Ukrajini. Na pobudo Ukrajine naj bi bil vključen tudi v posredovanje v mirovnih pogajanjih, saj naj bi imel neposredni dostop do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kar pa je sam zanikal.

Prodaja kluba je bila skladna z evropsko zakonodajo

Chelsea je bil v ponedeljek prodan za 2,5 milijarde funtov (2,9 milijarde evrov) konzorciju pod vodstvom Todda Boehlyja, ki je delni lastnik ameriške bejzbolske ekipe Los Angeles Dodgers. Abramovič je bil sicer lastnik londonskega kluba od leta 2003.

Portugalske oblasti so že potrdile, da Abramoviču ali njegovim bližnjim prodaja ni koristila, temveč da bo izkupiček v celoti prenakazan za podporo humanitarnih dejavnosti v Ukrajini. Bloomberg sicer ocenjuje vrednost Abramovičevega premoženja na 14,3 milijarde ameriških dolarjev (skoraj 13 milijard evrov).

"Prodaja sledi tesnemu sodelovanju med Evropsko komisijo, Portugalsko in Združenim kraljestvom, da bi zagotovili, da je prodaja v celoti v skladu z zakonodajo EU o sankcijah," je ob prodaji zapisala Evropska Komisija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 13:04 01.junij 2022.

    EU bo zbirala denar za obubožane ruske bogataše na SMS 1919 OLIGARHI

  • 4krogci 12:49 01.junij 2022.

    Se je ze zacelo...kdo bo pa to vse plačal potem?? Vse zasezene jahte, hoteli, nepremicnine,.... uh bo EU dajala dnarja da bo kr veselje!

  • Avatar Syn
    Syn 10:49 01.junij 2022.

    Pravilno. Te sankcije so samo strel v koleno. Rusi teh sankcij itak ne čutijo, saj imajo celo Azijo (razen Japonske), B.Vzhod, Afriko, ter S.in J. Ameriko ki z njimi posluje neomejeno. Te zahodnjaške sankcije so kot ena kapljica v morje. ...prikaži več Temu bi reklo preseravanje kdo 'ma večjega. Radi bi scali proti vetru, a ostali suhi. Kje mi to živimo 🤦🏻‍♂️.