Svet
24 ogledov

Afera Hypo odnesla avstrijskega politika

Hypo Alpe Adria, poslovna stavba Žurnal24 main
Vodja konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) na avstrijskem Koroškem Josef Martinz je odstopil. Za to se je odločil, potem ko je na sodišču v Celovcu priznal sodelovanje v mreži politikov, ki so ob prodaji banke Hypo Alpe Adria leta 2007 prejeli podkupnino.

Presenetljiv odstop Martinza, ki je bil na čelu koroške ÖVP od leta 2004, sledi nizu korupcijskih škandalov, ki so omajali zaupanje javnosti v avstrijske politike.

Martinz je priznal, da je za stranko priskrbel del od skupno 12 milijonov evrov, kolikor je za tritedensko delo v zvezi s prodajo banke dobil davčni svetovalec Dieter Birnbacher. Tudi ta je priznal kaznivo dejanje, v zvezi s škandalom pa omenil več politikov iz avstrijske Koroške.

Politiki iz vrst koroških svobodnjakov (FPK) zanikajo vpletenost v škandal.

Za enega glavnih pri prodaji banke Hypo Alpe Adria nemški banki BayernLB za 1,6 milijarde evrov velja nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider, ki je leta 2008 umrl v prometni nesreči.

Birnbacher je dejal, da je tudi Haider v tem poslu zahteval podkupnino, ki naj bi sicer šla tudi koroški ÖVP in Haiderjevemu Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ).

"Birnbacherjeve izjave so resnične," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA na sodišču priznal Martinz. Med drugim je povedal, da je od Birnbacherja v ovojnici prejel 65 tisoč evrov v gotovini.

Vodja ÖVP, zunanji minister Michael Spindelegger je poudaril, da ne bo prenašal obnašanja, ki sramoti njegovo stranko. Odstop Martinza je označil za pravilno in nujno potezo, nad politikom pa je razočaran. Koroška ÖVP pa se je po odstopu Mainza popoldne sešla na izrednem zasedanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.