Svet
43 ogledov

Afera s konjskim mesom: Smo nevede pojedli 50 tisoč konjev

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Evropi je izginilo do 50 tisoč konjev, ni izključeno, da smo jih pojedli, poroča britanski The Telegraph.

Med krizo je v Evropi "izginilo" do 50 tisoč konjev in ni izključeno, da so končali v hrani, ki smo jo pojedli v Veliki Britaniji, je dejal strokovnjak za varno prehrano Chris Elliot, ki vodi vladno preiskavo zaradi afere s konjskim mesom, ki je bilo dodano govejemu. 

Lastniki so konje zaradi krize najbrž prodali kriminalnim združbam, saj si niso več mogli privoščiti vzdrževanja. Ker o konjih ni nobenih podatkov, je možno, da so jih zaklali in meso uporabili v poceni burgerjih in pripravljenih jedeh kot na primer lazanja. 

Zanemarjeni konji v Krčevini pri Vurbergu | Avtor: Društvo za zaščito živali Maribor Društvo za zaščito živali Maribor

"Misel, da je lahko izginilo kar 50 tisoč konjev, se lahko komu zdi neverjetna, a kriminalne združbe so odlično organizirane. Kjer se da kaj zaslužiti, najdejo pot in pri prehranskih prevarah govorimo o milijardah," pravi Elliot. 

Pri mesu je ogromno prostora za prevarante

Drugi strokovnjaki menijo, da so njegovi zaključki verjetni. Tim Lang, ki predava prehransko politiko na londonski univerzi City pravi: "Posel z mesom je bil vedno zanimiv za prevarante, saj so razlike med najboljšimi kosi in najslabšimi ogromne, da sploh ne govorimo o nelegalnem mesu. Prostora za prevarante je ogromno," pravi. 

Razno 10.02.13, konjsko meso, lazanja, findus, foto: epa | Avtor: EPA EPA

Škandal s konjskim mesom se je začel leta 2013, ko so ugotovili, da je v govejih pleskavicah, ki so jih prodajali v supermarketih, konjsko meso. Konjsko meso so našli tudi v lazanjah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:58 19.oktober 2015.

    Ni ga čez horseburger!

  • popokatopetl 23:46 18.oktober 2015.

    Se še spomnim kako so takrat poročali da v enem vzorcu burger mesa sploh ni bilo nobenega mesa sesalcev ;)

  • jakec1575 22:28 18.oktober 2015.

    Fino, zogvarjajo se sedaj, da gre za konje, ki si jih niso mogli vec privosciti vzdrzevati. V krizi so bogati se bolj obogateli, lupljen pa je bil srednji razred. Tako, da je ta bosa. V zrezke so šli stari tekmovalni ...prikaži več konji polni antibiotikov in hormonov. zavetisca za odsluzene konje so prevelik strosek. Dokler bo na tem svetu pohlep in dokler bo vsak sanjal cayenna ali pa kaksno drugo masino, je človestvo obsojeno na vojne in propad. Enostavno ni dovolj resursov za to. Oziroma dajmo rec drugace. Dokler bodo vodilo sveta financni trgi. Če jutri produkcijo prevzamejo stroji in roboti in vsi si lahko sposodimo kaksno luksuzno stvar za uro ali dve. To je le nefinancna iluzija, ki pa je bila nekoc izracunana in pije vodo. problem je samo v necimrnosti. Kako bos sedaj 5 cm nad sosedom.