Svet
4 ogledov

Afera, vredna 3,4 milijarde evrov

Preiskava v podjetju Deutsche Post Žurnal24 main
Nemčija je kot kaže pred največjo afero utaje davkov doslej, s katero so utajili 3,4 milijarde evrov. Vanjo naj bi bilo vpletenih več sto ljudi, med njimi znane osebnosti.

Po pisanju sobotne izdaje dnevnika Süddeutsche Zeitung naj bi šlo za utaje v skupni višini 3,4 milijarde evrov. Davke naj bi utajevali preko računov v alpski kneževini Liechtenstein, ki velja za davčno oazo. Direktor podjetja Deutsche Post Klaus Zumwinkel je že ponudil svoj odstop.

Preko Liechtensteina
"V velikem številu primerov so se pomembne osebnosti iz naše države z davčnimi utajami preko računov v Liechtensteinu poskušale izogniti obveznosti do družbene solidarnosti skozi plačilo davkov,"
je dejal predstavnik za odnose z javnostmi nemškega finančnega ministrstva.

Ni pa želel izdati, kdo vse je vpleten v afero. Dejal je le, da gre "za znane in manj znane osebe, še posebej za ljudi z dohodki na zgornjem delu dohodkovne lestvice". Državni tožilec, ki je pristojen za preiskavo o tem vprašanju, pa je poudaril, da gre za finančne vloge več sto ljudi. Denar so vlagali v fundacijah, registriranih v Liechtensteinu, ki naj bi jih ustanavljali zgolj za namene utaje davkov.

Zumwinkel, ki je eden od najuglednejših nemških gospodarstvenikov in obenem tudi član nadzornih svetov podjetij Postbank, Lufthansa in Deutsche Telekom, je po besedah tožilstva osumljen utaje v višini milijona evrov.

Po pisanju sobotne izdaje dnevnika Tagesspiegel naj bi policija načrtovala okoli 300 nadaljnjih preiskav, v nekaterih primerih pa naj bi bile številke veliko večje kot v primeru direktorja Deutsche Post, ki skupaj s pripojeno družbo DHL velja za največje logistično podjetje na svetu.

Okrnjeno zaupanje
Na afero so se že odzvali tudi v uradu nemške kanclerke Angele Merkel. Kanclerkin predstavnik za odnose z javnostmi Ulrich Wilhelm je poudaril, da bo imela afera posledice za verodostojnost in zaupanje v vodilne nemške menedžerje, pri čemer pa je dodal, da jih večina dela resno in brez škandalov. Afera naj bi bila tudi predmet pogovorov Merklove z liechtensteinskim premierjem Otmarjem Haslerjem, ki bo Nemčijo obiskal v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.