Svet
19 ogledov

Afganistan – Savdska Arabija litija

Ali bo pod zemljo odkrito bogastvo prineslo novo boljše obdobje za Afganistan al Žurnal24 main
Ameriški geologi so v Afganistanu odkrili ogromne rezerve rudnin, ki bi bile lahko vredne več bilijonov dolarjev.

Nahajališča, ki vključujejo tudi ogromne zaloge železa, zlata, niobija in kobalta, zadostujejo, da bi država lahko postala ena od največjih izvoznic rudnin na svetu, ocenjuje neimenovan vir iz ameriške administracije. Po nekaterih ocenah vrednost najdenih zalog, ne vseh v Afganistanu, znaša okoli bilijon dolarjev, afganistanski predsednik Hamid Karzaj pa je minuli mesec na obisku v Washingtonu vrednost teh zalog ocenil na kar tri bilijone dolarjev.

Zaloge litija naj bi bile po količini podobne tistim v Boliviji, ki je imela doslej svetovni primat. Zaloge železa in kobalta pa so dovolj velike, da bi Afganistan postal eden od največjih svetovnih proizvajalcev. "Gre za osupljiv potencial," je dejal poveljnik centralnega poveljstva ameriški sil, general David Petraeus. Svetovalec afganistanskega ministra za rudarstvo Džalil Džumrianij pa je ocenil, da bi rudnine lahko postale "ogrodje afganistanskega gospodarstva".

Zaloge rudnin so v raziskavi, ki so jo naročile afganistanske oblasti, našli ameriški geologi ob pomoči zemljevidov in podatkov, ki so jih v času sovjetske okupacije Afganistana v 80. letih minulega stoletja zbrali sovjetski strokovnjaki za rudarstvo.

Podatki o afganistanskem naravnem bogastvu so sicer znani že več desetletij, a jih do zdaj še nikomur ni uspelo izkoriščati. K temu so pripomogli predvsem številni oboroženi spopadi in slaba infrastruktura. Ogromna nahajališča litija so na primer našli v provinci Gazni, ki je v močnem primežu talibanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.