Svet
17 ogledov

Afganistan: zaradi prestiža deklice živijo kot dečki

Ženska muslimanka Reuters
Zaradi ekonomsko-socialnih razlogov si mnogo afganistanskih staršev želi moškega potomca. Ta želja je mnoge privedla do prakticiranja sicer že dolgoletne tradicije, imenovane Bacha Posh – prikrivanja spola deklet in njihovo predstavljanje kot dečkov.

Ko Azita Rafhat, nekdanja članica afganistanskega parlamenta, svoje hčerke zjutraj pripravlja za v šolo, eno od njih obleče drugače. Tri hčerke obleče kot deklice, četrto Mehrnoush pa v moško obleko in kravato. Ko Rafhatovi zapustijo dom, slednja postane fant po imenu Mehran, poroča BBC.

Za radikalen ukrep se je Azita odločila, da zapolni luknjo in se izogne očitkom družbe, da nima moškega potomca. Zahvaljujoč kratki pričeski in oblačilom za fante je bila preobrazba lahka.
"Če si statusno višje in premožen, ljudje v Afganistanu nate gledajo drugače. Pravijo, da tvoje življenje postane popolno šele, ko dobiš moškega potomca," razlaga Afganistanka.

Preferiranje moških potomcev je bilo vedno v ospredju. Kot razlaga njen mož Ezatullah Rafhat, je moški potomec simbol prestiža in časti. "Kdorkoli je prišel k nam na obisk, je rekel, da obžaluje, ker nimava sina. Zato se nama je zdela dobra ideja, preobleči eno od hčera v fanta, kar je želela tudi sama," dodaja.

Po 18 letu zaživijo svoj spol

Rafhatovi pa niso edini, ki so se odločili za preobrazbo. Tradicije Bacha Posh se poslužujejo mnogi, med drugim tudi zato, ker lahko deklice tako delajo na cesti in preživljajo svoje družine, še poroča BBC. Deklice, preoblečene v dečke, prodajajo vodo in žvečilke.

A deklice v podobi fanta ne ostanejo vse življenje. Ko dopolnijo 17 ali 18 let, lahko spet zaživijo svoj biološki spol.

Komentarjev 1
  • golob.bob 20:03 28.marec 2012.

    trenerkarji pač.. tipično za njih..