Svet
14 ogledov

Afganistan: "ZDA bi ostale do 2024"

Ameriški vojaki v Afganistanu Reuters
V Kabulu se je danes nadaljevalo zasedanje afganistanske plemenske skupščine loje džirge. V ospredju današnjih razprav je bilo vprašanje dolgoročne navzočnosti ameriških sil v Afganistanu po odhodu mednarodnih sil leta 2014. ZDA si po navedbah Kabula želijo ostati v Afganistanu do leta 2024.

Po umiku mednarodnih sil iz Afganistana leta 2014 nameravajo ZDA v okviru strateškega partnerstva ohraniti svoje sile in oporišča v deželi pod Hindukušem. Kot je danes povedala tiskovna predstavnica loje džirge Safija Sediki, iz sporazuma, o katerem se pogajata Washington in Kabul, izhaja, da bodo ameriški vojaki v državi ostali še do leta 2024.

O načrtovanem sporazumu o strateškem partnerstvu med ZDA in Afganistanom je danes razpravljalo tudi več kot dva tisoč udeležencev loje džirge, ki bo zasedala še do sobote.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je sicer že ob začetku zasedanja v sredo orisal svoje pogoje za dolgoročno namestitev ameriške vojske v Afganistanu.

Kot je še povedala Sedikijeva, Washington pogojev ZDA glede partnerstva še ni javno razkril. Afganistanska stran pa svojemu ljudstvu nima česa skrivati, je še pripomnila. Ob tem je poudarila, da so za afganistansko vlado nacionalni interesi prednostni.

Talibani zaradi podaljšanja prisotnosti ZDA grozili vnaprej

Pogajanja med Washingtonom in Kabulom o omenjenem sporazumu bi morala biti zaključena že pred začetkom zasedanja loje džirge, a kot kaže, osnutek sporazuma do mednarodne konference o Afganistanu, ki bo potekala 5. decembra v Bonnu, še ne bo pripravljen. Ena osrednjih točk sporazuma je, da Afganistan da ZDA na voljo svoja vojaška oporišča po letu 2014.

Zasedanje loje džirge, ki poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi, je danes zasenčil incident. Ob začetku današnje razprave sta na različnih krajih v Kabulu odjeknili raketi, pri čemer je bila ena oseba ranjena. Policija je v zvezi z incidentom aretirala dva moška, ki sta priznala, da sta izstrelila raketi. Kraja, kjer sta udarili raketi, sicer nista v neposredni bližini poslopja, kjer zaseda plemenska skupščina.

Talibani so že pred začetkom zasedanja udeležencem zasedanja zagrozili s "hudimi kaznimi", če se bodo izrekli za dolgoročno vojaško navzočnost ZDA v Afganistanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.