Svet
20 ogledov

Afganistanski Guantanamo z novimi nadzorniki

Bodeča žica Shutterstock
ZDA so danes z Afganistanom podpisale sporazum o predaji nadzora nad zloglasnim zaporom Bagram, ki ga imenujejo tudi afganistanski Guantanamo. Gre za preboj v pogajanju o strateškem partnerstvu med državama.

Sporazum za predajo nadzora nad Bagramom je preboj v pogajanjih o strateškem partnerstvu med državama. Z njim je ZDA omogočena dolgoročna navzočnost v Afganistanu tudi po dokončni predaji odgovornosti za varnost v državi afganistanskim silam. To naj bi se sicer zgodilo po koncu leta 2014.

Zapor Bagram, ki ga zaradi obtožb o kršitvah človekovih pravic imenujejo tudi afganistanski Guantanamo, je bil ena ključnih točk v pogajanjih med Washingtonom in Kabulom glede nadaljnjega strateškega partnerstva.

Sporazum sta v Kabulu podpisala poveljnik ameriških sil v ZDA, general John Allen in afganistanski obrambni minister Abdul Rahim Vardak. Kot je pojasnil minister Vardak, bodo nadzor nad zaporom postopoma prevzeli v naslednjih šestih mesecih. "S prevzemom zapora Bagram bo izpolnjen eden od pogojev loje džirge (najvišje afganistanske plemenske skupščine). Zelo smo ponosni na ta pomemben korak," je povedal Vardak.

Preden bodo izpustili zapornika, se morajo posvetovati z ZDA

Afganistanske oblasti se bodo v skladu s sporazumom pred vsako predvideno izpustitvijo kakega zapornika morale posvetovati z ZDA. Upoštevale pa naj bi tudi ugovore, če bodo Američani menili, da bi se ti zaporniki lahko lotili "terorističnih dejavnosti". Poleg tega bodo ZDA še eno leto po predaji zapora ohranile navzočnost za "zagotavljanje svetovalne, tehnične in logistične podpore".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.