Svet
5 ogledov

Afričani del francoske parade

Pariz, proslava, 14. julij 2010, Nicolas Sarkozy, Elizejske poljane
1/16
Žurnal24 main
Ob francoskem državnem prazniku je v Parizu potekala vojaška parada. Na njej so letos sodelovali predstavniki 13 afriških držav, ki so se pred pol stoletja osvobodile izpod kolonialne nadvlade.

Parado so si poleg francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in njegove soproge Carle Bruni Sarkozy ogledali voditelji trinajstih afriških držav.

"Praznujemo krvno vez, vez, rojeno iz prispevka afriških sil k obrambi in osvoboditvi Francije," je dejal Sarkozy in se tako poklonil spominu Afričanov, ki so padli za osvoboditev Francije v obeh svetovnih vojnah.

Utrinke iz vojaške parade si oglejte v galeriji.
Odločitev o povabilu vojakov iz afriških držav na parado je sprožila proteste več skupin za človekove pravice.

Te opozarjajo na vojne zločine in kršitve človekovih pravic, ki se dogajajo v več afriških državah, vabljenih na parado.


Francoski obrambni minister Herve Morin je kritike zavrnil, češ da ni podatkov, da bi bili med gosti predsednika Sarkozyja vojni zločinci. "To so države, s katerimi razvijamo odnose, partnerstvo. Zato ne vidim smisla v tem, da se obremenjujemo s temi vprašanji," je dejal za radio France Info.

Francoski predsednik pa je že v četrtek na kosilu za afriške voditelje dejal, da povabilo nikakor ni izraz francoske nostalgije po kolonialni prevladi.

Na paradi so sodelovali predstavniki Benina, Burkine Faso, Kameruna, Srednjeafriške republike, Konga, Gabona, Malija, Mavretanije, Nigra, Senegala, Čada, Toga in Madagaskarja.

Med gosti je bil tudi predsednik vlade Slonokoščene obale, medtem ko vojska te države na paradi ni sodelovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.