Svet
2811 ogledov

Agrokorja kmalu ne bo več, kaj bo z Mercatorjem?

Mercator
1/2
Saša Despot
S 1. aprilom, ko se bo po dveh letih insolvenčnega postopka, ki ga je vodila izredna uprava, začel izvajati sporazum z upniki o sanaciji, bo namesto Agrokorja zaživela Fortenova grupa.

Istega dne se bodo terjatve upnikov prenesle na novo družbo, sta danes povedala izredna pooblaščenca hrvaške vlade Fabris Peruško in Irena Weber.

Izvajanje sporazuma z upniki bo steklo v 77 Agrokorjevih podjetjih na Hrvaškem (od skupno 159, ki so del ene največjih poslovnih skupin v regiji), je na novinarski konferenci po današnji seji začasnega sveta upnikov v Zagrebu povedal Peruško.

Vsa podjetja bodo plus, Konzum plus, Ledo plus ... 

Pojasnil je, da bodo 45 insolventnih podjetij pridružili novi družbi prek njihovih zrcalnih podjetij, ki bodo k svojemu imenu dodala besedo plus. Med bolj znanimi bo največja hrvaška trgovska družba Konzum npr. postala Konzum plus, proizvajalec sladoledov Ledo bo postal Ledo plus, pijačarsko podjetje Jamnica pa Jamnica plus. Na Fortenovo grupo bodo prenesli tudi 32 solventnih podjetjih.

V Mercatorju so bili presenečeni, da jih Agrokor kot pomembni poslovni partner n | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Izvirna insolventna podjetja bodo medtem pripojili dosedanjemu Agrokorju, ki ga bodo po koncu dela izredne uprave izbrisali iz sodnega registra. Peruško je povedal, da se bo delo izredne uprave, ki jo je prevzel natančno pred letom dni, končalo potem, ko bo celotno premoženje Agrokorja preneseno na Fortenovo grupo.

Premoženje in deleže v 82 podjetjih iz sestave Agrokorja v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter drugih državah bodo prenesli v novo družbo v skladu z zakonodajo teh držav po sklenitvi postopka na Hrvaškem, je poudaril Peruško. V izredni upravi so dodali, da želijo to storiti čim hitreje in na stroškovno najbolj učinkovit način.

Kaj pa z Mercatorjem? 

Na novinarsko vprašanje, ali pričakuje zaplete z Mercatorjem v Sloveniji, kjer se v želji po zagotovitvi stabilnega lastništva pojavljajo zamisli o ponovnem odkupu največjega slovenskega trgovca, pri čemer si država želi sodelovanja kakšnega velikega mednarodnega finančnega sklada, je Peruško odgovoril, da "obstaja nekaj korakov, ki jih je treba narediti v skladu s sporazumom" o sanaciji Agrokorja. Ni pa želel ugibati o časovnici prenosa premoženja Mercatorja na novo družbo, saj so zanjo potrebna soglasja vseh slovenskih bank upnic.

Peruško je povedal še, da so delničarji bodoče nove družbe, med katerimi bodo ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka) ter lastniki obveznic (25 odstotkov), večinoma ameriški finančni skladi, predlagali osem neizvršnih članov upravnega odbora, osebno pa je kandidat za glavnega izvršnega direktorja Fortenove grupe, njegova namestnica v izredni upravi, Weberjeva pa kandidatka za položaj njegove namestnice.

Ni pa želel komentirati kazenske ovadbe, ki jo je proti njemu in bivšemu izrednem pooblaščenca v koncernu Agrokor Anteju Ramljaku ter še nekaterim osebam vložil sodnik sodišča, pristojnega za gospodarske zadeve v Zagrebu, Mislav Kolakušić zaradi domnevno sumljivih izplačil določenim upnikom. Peruško meni, da Kolakušić z ovadbo išče predvsem medijsko pozornost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.