Svet
68 ogledov

Agrokorju bodo dostavljali le kruh in mleko

konzum Ivo Cagalj/PIXSELL
Hrvaški dobavitelji živilskega koncerna Agrokor so zagrozili, da ne bodo več pošiljali blaga in opravljali storitev za Agrokor, ker ni prišlo do dogovora z bankami upnicami o načinih reševanje krize v tej skupini.

Po neuradnih informacijah naj bi od sobote v Agrokorjev Konzum dostavljali le kruh in mleko. Bojkot bo potekal, dokler ne bodo dosegli dogovora z bankami o nadaljnjih korakih za stabilizacijo poslovanja Agrokorja, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. O prekinitvi pošiljanja blaga so neuradno poročali še nekateri hrvaški mediji. Dobavitelji naj bi sicer o dogajanju napisali sporočilo za javnost.

Predsednik uprave živilske družbe Dukat Alen Fontana je po četrtkovem srečanju dobaviteljev v Zagrebu povedal, da so dobavitelji edini, ki s svojim blagom in storitvami pošiljajo "živi denar" v Agrokor, a to "ni več vzdržno", ker je vprašljivo preživetje približno 100.000 ljudi. Napovedal je, da bodo blago pošiljali še danes.

Večina dobaviteljev je do pred nekaj dnevi trdila, da bodo nadaljevali s pošiljanjem blaga Agrokorju, ker gre za njihovega največjega distributerja. A ta se ni uspel dogovoriti z bankami, nekatere manjše banke pa naj bi izvajale izvršbe nad dobavitelji, ki Agrokorju pošiljajo blago, ne da bi imeli jamstva, da bodo dobili denar.

Dobavitelji predvsem zahtevajo jamstva, da jim ne bo treba plačati regresnih menic, ki jih Agrokor ne more plačati in so ostale v breme dobaviteljem. Zahtevali so tudi, da bi čim prej izterjali dolgove in stabilizirali roke plačevanja za svoje blago.Nekateri dobavitelji so v preteklem tednu sprožili izvršbe, ki so pripeljale do blokade računov več podjetji iz sistema Agrokorja.

Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem danes dejal, da je v intenzivnem stiku z dobavitelji, pozval jih je tudi, naj bodo potrpežljivi.

Komentarjev 8
  • Ferluci 08:33 10.april 2017.

    Največje gospodarstvo na svetu je še vedno ameriško.

  • d 16:37 08.april 2017.

    Zakaj ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:42 07.april 2017.

    V Mercatorju niso dost daleč preč od tega ustaškega sranja,majo eno sorto čokolade razstavljeno na dolžini 5m na policah,Donata v steklenicah ni,instant juh Podravka zmankuje,počasi se približuje udarni val tudi v Sloveniji,žal.