Svet
0 ogledov

Ahmadinedžad ne sme na "točko nič"

Mahmud Ahmadinedžad AFP Žurnal24 main
Iranski predsednik si v New Yorku ne sme ogledati "točke nič", mesta, kjer sta nekoč stala dvojčka WTC.

Združene države so iranskemu predsedniku prepovedale obisk mesta, kjer je nekoč stal WTC. © AFP

 
Mestne oblasti kontroverznemu iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu ne dovolijo, da bi si naslednji teden v New Yorku ogledal mesto, kjer sta nekoč stala stolpa Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Predsednik, ki bo obiskal Generalno skupščino ZN, namreč želi izraziti svoje spoštovanje in položiti venec na mesto, kamor je pred šestimi leti udarila Al Kaida.

Vodja policistov Raymond Kelly je za CNN povedal, da predsednik ne bo smel na gradbišče, kamor niti drugi ljudje ne gredo. Iranske oblasti sicer niso podale dodatne zahteve po obisku ploščadi na omenjenem mestu, če pa bi prošnjo prejeli, bi jo morali zaradi varnostnih razlogov zavrniti, je povedal predstavnik policije Paul Browne .

Združene države imajo Iran za državo, odgovorno za terorizem, in ga obsojajo zaradi vmešavanja v Irak in Afganistan, kjer se ameriške sile šest let po napadih bojujejo proti talibanom in Al Kaidi. Ahmadinedžadov predhodnik Mohamed Katami je leta 2001 obsodil teroristične napade na ZDA, Teheran pa je kmalu za tem sodeloval z ameriškimi silami pri uničenju talibanov v Afganistanu. Združene države Amerike in Iran že od leta 1980 nimajo diplomatskih odnosov, potem ko so iranski vojaki zavzeli ameriško veleposlaništvo v Teheranu in 444 dni zadrževali talce.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.