Svet
89 ogledov

Ahmadinedžad prodaja protokolarna darila

diamantna ogrlica Reuters
Z zbranim denarjem želi iranski predsednik pomagati vojnim veteranom, mamam samohranilkam in vdovam.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je včeraj razprodal svoja protokolarna darila. To naj bi storil predvsem v humanitarne namene in tako pomagal zbrati denar za gradnjo hiš za vojne veterane in njihove družine, piše Telegraph.

Akcija razprodaje, kjer se je znašlo na desetine luksuznih ur in dragocenega nakita, naj bi bila po mnenju analitikov predvsem poskus iranskega predsednika, da se zopet prikupi ljudem. Ahmadinedžada je namreč pred kratkim konservativni del iranske družbe obtožil "izdaje islama" po tem, ko je ta na pogrebu objel mamo Huga Cháveza.

Denar za vojne veterane

Izkupiček humanitarne prodaje, ki je potekala v palači nekdanjega iranskega šaha Mohammeda Reze Pahlavija, je namenjen gradnji domov za vojne veterane in mame samohranilke. "Zbrano vsoto bomo uporabili za gradnjo 100 domov za vojne veterane in njihove družine ter prikrajšane mame samohranilke in vdove z zagotavljanem zelo nizke hipotekarne stopnje," je sporočil vodja humantirane organizacije in odgovorni za dogodek Hussein Badakhshan.

Zbiralci na dražbi so se tako potegovali za različne izdelke, ki jih je Ahmadinedžad dobil tudi iz Savdske Arabije, Kuvajta in Pakistana.

Nalivno pero z diamanti in diamantne ogrlice

Med predmeti na dražbi se je znašlo tudi platinasto nalivno pero mont blanc, okrašeno z diamanti. To je eno izmed 88 takšnih nalivnih peres iz leta 1930, časa, ko je izšel film Charlija Chaplina Moderni časi (Modern Times). Pisalo naj bi bilo okrašeno s simboli iz Chaplinovega filma, ki kritizira kapitalizem, na njem pa naj bi bila prav tako znamenita igralčeva palica. Na dražbi naj bi skupno zbrali 230.468 evrov, od tega je bilo samo pero prodano za 80.664 evrov.

Med ostalimi izdelki, prodanimi na dražbi, je bila tako zbirka diamantnih ogrlic, ki jih je Ahmadinedžad dobil od pakistanskega predsednika in iranskih kolegov, kot redek islamski prstan, ki ga je dobil od katarskega emirja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.