Svet
8 ogledov

AI pozdravil revolucije in obsodbo

Žurnal24 main
Amnesty International se je v letošnjem poročilu, ki sovpada s 50-letnico organizacije, osredotočil predvsem na demokratične revolucije v Severni Afriki. Pozdravili tudi obsodbo hrvaških generalov.
Mednarodna skupnost mora zagotoviti, da ta aktivistični naboj ljudskih množic v letu 2011 ne bo lažno upanje za človekove pravice.
Amnesty International

Mednarodna organizacija Amnesty International (AI) je danes objavila letno poročilo, v katerem se ob svoji 50-letnici sprašuje o možnosti zgodovinskih sprememb na področju boja za človekove pravice.

V luči dogodkov na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki pa AI poziva k prizadevanjem, da dogodki "ne bodo le lažno upanje za človekove pravice".

Pozdravili revolucije v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu
Izpostavili so še dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki in poudarili, da se ljudje ne bojijo več. Z zoperstavljanjem zatiranju svobode izražanja in mirnih protestov s strani oblasti "represivnim oblastem pošiljajo signal, da so jim dnevi šteti".

Ljudje ob tem "uporabljajo tudi nove tehnologije, zato da izpostavijo nepravičnosti in zahtevajo svobodo, se medsebojno organizirajo in gradijo solidarnost", pa je v izjavi poudarila v. d. direktorice Amnesty International Slovenije Metka Naglič.

Tudi drugje so civilisti plačali visoko ceno za uveljavljanje svojih civilnih in političnih pravic, opozarja Amnesty International in kot primer navaja čas volitev v Nigeriji ter nasilje po volitvah v Slonokoščeni obali.

Kot eno izmed zmag za mednarodno pravico poročilo izpostavlja tudi obsodbo dveh hrvaških generalov na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Slabši položaj žensk, ki si želijo zakrivati obraz
Poročilo poleg tega med drugim izpostavlja še slabšanje pravnega položaja žensk v Evropi, ki želijo zakrivati obraz, in vse večjo pripravljenost evropskih držav, da ljudi pošljejo nazaj na območja, kjer jim grozi preganjanje.

Kljub temu pa organizacija v poročilu izpostavlja tudi dosežke na področju boja za človekove pravice. Pomembna svetla trenutka leta 2010 na tem področju sta bila izpustitev Aung San Su Či v Mjanmaru in Nobelova nagrada za mir, ki so jo, kljub poskusom kitajske vlade, da sabotira slovesnost, podelili kitajskemu disidentu Liu Xiaoboju.

Mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic v poročilu, ki zajema 157 držav, ugotavlja, da je bila lani svoboda govora omejena v vsaj 89 državah. Poleg tega izpostavlja primere zapornikov zaradi ugovora vesti v vsaj 48 državah, beleži primere mučenja in drugih oblik nečloveškega ravnanja v vsaj 98 državah ter poroča o nepravičnih sodnih postopkih v vsaj 54 državah.

Kaj poročilo Amnesty International pove o Sloveniji, lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.