Svet
18 ogledov

Akin ne bo odstopil od kandidature

Todd Akin Reuters
Kongresnik Todd Akin, ki je šokiral z izjavo, da ženska med posilstvom skorajda ne more zanositi, vztraja pri bitki za senatorski stolček. In to kljub dejstvu, da so ga k odstopu od kandidature pozvali strankarski kolegi.

Kongresnik Todd Akin je prepričan, da se je vodstvo republikancev odzvalo pretirano, ko se mu je odreklo zaradi spornih izjav, ki jih je izrekel na račun žrtev posilstev. V enem izmed televizijskih pogovorov konec minulega tedna je namreč dejal, da v primeru "dejanskih posilstev" redko pride do zanositev in da ima žensko telo mehanizme, ki lahko v tem primeru preprečijo zanositev.

"Žaljive in napačne izjave"

Tekma Akina in sedanje senatorke iz Misurija, demokratke Claire McCaskill, je bila za republikance ključnega pomena v želji, da bi si po predstavniškem domu kongresa zagotovili še nadzor v senatu. Vendar je Akin s svojimi izjavami njihove možnosti na novembrskih volitvah precej omejil.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney ga je zato pozval k odstopu. "Izjave Todda Akina so bile žaljive in napačne, zato bi moral resno razmisliti o tem, katera pot je v najboljšem interesu države," je zapisal Romney.

Si sploh lahko politično opomore?

Čeprav za zdaj vztraja, da ne bo odstopil, pa so pred Akinom nove težave. Ob pomanjkanju denarja za financiranje kampanje in strankine podpore je vprašanje, ali bo njegovo opravičilo zaradi sporne izjave o žrtvah posilstva zadostovalo, da si politično opomore.

Akin je, nasprotno, kljub vsemu prepričan v zmago. Po podporo se je obrnil h krščanskim evangelistom, aktivistom proti splavu in posameznim konservativnim republikancem. Verjame namreč, da je sam najboljši glasnik spoštovanja življenja in svobode, ki po njegovem prepričanju razpada zaradi politik ameriškega predsednika, demokrata Baracka Obame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.