Svet
20 ogledov

Aktiviste bodo danes izgnali

1/5
Žurnal24 main
Izrael bo še danes iz države izgnal 19 propalestinskih aktivistov, ki so jih pridržali včeraj.

Za izpustitev pridržanih so se odločili po tem, ko so vsi podpisali dokument, na podlagi katerega se odrekajo pravici do pritožbe pred izraelskim sodiščem. Sprva nekaj pridržanih ni želelo podpisati dokumenta- med njimi je bila tudi Nobelova nagrajenka za mir Mairead Maguire.

Nekaj aktivistov bo tako po kopnem iz Izraela odšlo v Jordanijo, ostali pa bodo iz države odšli z letališča v Tel Avivu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je "miren rezultat" včerajšnje operacije pohvalil. Medtem ko je turško ladjo, na kateri so izraelski komandosi ubili devet ljudi, označil za "ladjo sovraštva", je za ljudi z irske ladje Rachel Corrie dejal, da so mirovni aktivisti.

Mednarodna javnost je tudi včerajšnjo potezo Izraela označila za nesprejemljivo. Številni so nezadovoljstvo izrazili s protestom v Carigradu, nekateri pa so šli na ulice tudi v Tel Avivu.

Spomnimo. Včeraj so izraelske sile zaustavile irsko ladjo Rachel Corrie s pomočjo za Gazo ter jo pospremili v izraelsko pristanišče Ašdod. Posadka in potniki na ladji se pri tem niso upirali. Včeraj so v Turčiji objavili tudi izid obdukcije ubitih, iz katere je razvidno, da so v enega izmed aktivistov so izstrelili kar štiri krogle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.