Svet
28 ogledov

Aktivisti ustavili lov na kite

Na fotografiji iz leta 2009 je videti boj med aktivisti in kitolovci. Ti so ladj Žurnal24 main
Japonski kitolovci so bil zaradi nadlegovanja ameriških aktivistov prisiljeni predčasno končati sezono lova.

Lov so prekinili zaradi zasledovanja ladij aktivistov Sea Shepherd Conservation Society. Na japonskem ministrstvu za ribištvo so napovedali, da bo celotna ribiška flota zapustila vode s področja Antarktike.

Da so lov, ki ga uradno izvajajo za znanstvene namene, prekinili mesec pred rokom, so v organizaciji Sea Shepherd označili za odlično novico. Ustanovitelj Paul Watson pa je povedal, da jim ne bodo prenehali slediti, dokler ribiške ladje ne odplujejo iz kitolovnega območja.

Preprečili nalaganje
S svojimi ladjami je aktivistom uspelo preprečiti nalaganje ujetih kitov na ladje. Japonsko floto sicer sestavljajo štiri ladje, na katerih 180 ribičev na sezono nalovi do skoraj tisoč kitov. Kite še vedno lovita tudi Islandija in Norveška, ki se s prepovedjo lova ne strinjata.

Vržen iz Greenpeacea
Paul Watson je organizacijo Sea Shepherd ustanovil konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je razšel z organizacijo Greenpeace. Zaradi skrajnih akcij in stališč so ga namreč takrat vrgli iz upravnega odbora, sam pa je potem izstopil iz organizacije. Greenpeace ga zdaj označuje za nevarnega ekstremista in ne daje komentarjev na njegove akcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.