Svet
13 ogledov

Aktivisti zasenčili zasedanje EU

Voditelji, med njimi premier Borut Pahor, zasedajo brez ministrov. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Zasedanje prvega vrha EU po uveljavitvi Lizbonske pogodbe je zaznamovala akcija aktivistov Greenpeacea, ki so opozorili problematiko podnebnih sprememb.

Zasedanje Evropskega vrha so zasenčili pripadniki organizacije Greenpeace, ki so vdrli na rdečo preprogo in voditelje držav opozorili, da se čas za ukrepe na področju podnebnih sprememb izteka. Približno 12 okoljevarstvenih aktivistov je vdrlo v skrbno varovano območje in z vozili preprečilo prihod voditeljem. Po poročanju belgijskih medijev so na kraj dogodka prišli že ponoči in se s ponarejenimi prepustnicami vtihotapili na območje, kjer so razgrnili transparente: EU reši Kobenhaven. Za nekaj trenutkov so si prilastili medijsko pozornost in od evropskih voditeljev zahtevali, da ukrep o zmanjšanju emisij dvignejo iz 20 % na 30 %.

Joris den Blanken iz evropskega Grenpeacea je dejal, da bi večja evropska ambicija glede zmanjševanja emisij izzvala pogajanja in spodbudila prave spremembe tudi v ZDA.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sicer pa bo na zasedanju Evropskega vrha glavno vprašanje, koliko denarja bo EU zbrala za takojšnjo podnebno pomoč državam v razvoju. Švedski premier je napovedal, da bo pozval k prostovoljnim prispevkom. Pojasnil je, da bi bilo v obdobju 2010−2012 potrebnih od pet do sedem milijard evrov na leto za pomoč državam v razvoju v podnebnem boju. "EU bi morala pošteno prispevati," je poudaril.

Milijardni zneski za preventivo
Ob tem je Reinfeldt še spomnil, da je v sredo v Stockholmu predstavil švedski prispevek, ki znaša več kot tri četrt milijarde evrov na leto. Kot je znano, je Švedska napovedala, da bo prispevala osem milijard kron, kar je okoli 765 milijonov evrov. Velika Britanija je že napovedala 800 milijonov funtov.
"K prispevku bom pozval tudi druge z upanjem, da nam bo nocoj uspelo to sestaviti skupaj," je dejal Reinfeldt. Slovenija se po besedah ministra za evropske zadeve in razvoj Mitje Gasparija pridružuje državam z ambicioznejšimi načrti in je pripravljena prispevati svoj delež.

Tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je ob prihodu poudaril, da je pomembno, da se EU odloči za "močne zaveze" pri financiranju boja proti podnebnim spremembam v najrevnejših državah na svetu. "Ceneje je zavarovati podnebje danes kot ga reševati jutri," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.