Svet
10 ogledov

Aktivistki preti smrtna kazen

Žurnal24 main
Jutri naj bi se končno začelo sojenje Šivi Nazar Ahari, ki je zaradi svojega dela na področju zaščite človekovih pravic že mesece v teheranskem zaporu.

Po treh mesecih čakanja je sojenje 26-letni Šivi Nazar Ahari predvideno za jutri. V najslabšem primeru jo lahko obsodijo tudi na smrt.

Med drugim je mlada ženska organizatorka iranske organizacije za zaščito človekovih pravic Comittee of Human Rights Reporters. Kot urednica spletne strani te organizacije je poročala o kršenju človekovih pravic v Iranu ter se posebno zavzemala za pravice zapornikov, beguncev, žensk in otrok.

Obtožena za sovražnost proti bogu
Vse od lanskih predsedniških volitev v Iranu naprej vlada izvaja vse večji pritisk na to organizacijo, sodelovanje z njo je obravnavano kot kaznivo dejanje. Njeno 26-letno voditeljico so aretirali 20. decembra lani na pogrebu znanega kritika iranske vlade Ajatole Montazerija.

Njen odvetnik Mohamad Šarif je zaskrbljen zaradi obtožnice; pripornici namreč očitajo sovražnost do boga, zaradi česar ji preti smrtna obtožba. O podrobnostih odvetnik ne želi govoriti, saj je prepričan, da bi kakršnokoli komuniciranje s tujimi mediji pripornici lahko le škodovalo. Pred jutrišnjo obravnavo so tudi njemu onemogočili stike s pripornico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.