Svet
14 ogledov

Aktivistom preprečili pot skozi Moskvo

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ruska policija je okoli sto opozicijskim aktivistom ob današnjem dnevu zastave preprečila pohod skozi Moskvo.

Pri tem je policija priprla njihovi vodji, med drugim vidnega politika Borisa Nemcova. Na policiji so pojasnili, da so aktivistom dovolili organizacijo zborovanja, ne pa tudi pohoda.

Rusi danes praznujejo t.i. dan zastave, s katerim obeležujejo sprejem tribarvne ruske zastave, ki je zamenjala sovjetsko zastavo. Nemcov je ob tem dejal, da kaže odločitev o prepovedi pohoda skozi prestolnico mentaliteto vlade premiera Vladimirja Putina. "Zastava je simbol svobode in demokracije, le za Putina ne," je zdejal Nemcov.

Rusi se ob dnevu zastave spominjajo tudi poraza komunistov, ki so poskušali avgusta 1991 izvesti državni udar. Boris Jelcin, ki je le nekaj mesecev zatem postal prvi demokratično izvoljeni ruski predsednik, je takrat vodil upor proti komunistom, nova tribarvna zastava pa je ob razpadu Sovjetske zveze konec decembra 1991 postala simbol neodvisne Rusije.

Nemcov je Putina, nekdanjega agenta sovjetske tajne službe KGB, obtožil, da deli mentaliteto s komunisti, ki so skušali leta 1991 preprečiti demokratizacijo Sovjetske zveze. Putin komunistov takrat resda ni podpiral, je pa kot ruski predsednik obžaloval razpad Sovjetske zveze, pod njegovo oblastjo pa je zastalo tudi več demokratičnih reform, ki jih je uvedel Jelcin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.