Svet
7 ogledov

Al Asadu ponudili varen odhod iz Sirije

Portret Bašarja in Hafeza al Asada Reuters
Sirska opozicija bi v primeru odstopa Al Asada sprejela politični prehod, ki bi ga začasno vodil predstavnik sedanjega režima, je sporočila opozicija. Medtem je Francija zavrnila predlog Arabske lige, ki je Al Asadu v zameno za odstop obljubila varen odhod iz Sirije.

Zahodne države in Izrael so izrazili strah, da bi lahko kemično orožje prišlo v roke militantnih skupin, medtem ko režim predsednika Bašarja Al Asada izgublja tla pod nogami.

Judovska država bo odločno reagirala, če bo Sirija orožje izročila libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah, je opozoril izraelski zunanji minister Avigdor Liberman. "Skrb vzbujajoče je, da se lahko režim destabilizira in s tem tudi nadzor," je pojasnil vodja izraelskih pogajalcev Amos Gilad in dodal: "V tem trenutku je celoten nekonvencionalni sistem orožja pod popolnim nadzorom režima."

Sirija je namreč včeraj priznala, da ima kemično in biološko orožje.

Da le odide Al Asad

"Strinjali bi se z odstopom Bašarja Al Asada in prenosom njegovih pristojnosti na predstavnika režima, ki bi vodil prehodno obdobje – kot se je to zgodilo v Jemnu," je povedal predstavnik Sirskega narodnega sveta (SNC) George Sabra. O tem, kdo bi lahko vodil politični prehod, ni želel podrobneje govoriti, dejal pa je, da ima Sirija domoljubne osebnosti, ki bi lahko prevzele to vlogo, tako v režimu kot med častniki sirske vojske.

Arabska liga je v ponedeljek pozvala Al Asada, naj čim prej odstopi, da se končajo spopadi, ki prežemajo vso državo. "Obstaja soglasje o nujnosti čimprejšnjega Al Asadovega odstopa," je dejal katarski premier, šejk Hasam bin Jasmin Al Tani.

Pri tem so sirskemu predsedniku in njegovi družini ponudili možnost varnega odhoda iz države, vendar je sirsko zunanje ministrstvo takoj zavrnilo poziv Arabske lige. "Ta odločitev zadeva izključno sirski narod, ki je edini gospodar usode svojih vlad," so sporočili z ministrstva.

"Vsi diktatorji morajo odgovarjati za zločine"

Predlog Arabske lige zavrača tudi Francija. "Arabska liga je podala ta predlog, vendar menim, da morajo vsi diktatorji odgovarjati za svoje zločine," je dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius. Kot je dodal, za Al Asada, tako kot za druge diktatorje, ne bo pomilostitve. "Padec njegovega režima je neizogiben. Je le še vprašanje časa," meni Fabius.

Spopadi ne pojenjajo

Sirski uporniki so poskusili osvoboditi središče mesta Aleppo z zavzemanjem nekaterih sosesk. Z režimskimi silami so se spopadli na obrobju starega dela mesta, pričajo prebivalci in opozicijski aktivisti. Lokalni poslovnež je dejal, da so boji divjali ob dveh vhodih v obzidan stari del mesta, ki so ga Združeni narodi razglasili za svetovno dediščino. Sicer naj bi upornikom zmanjkovalo orožja in nabojev, je povedal poveljnik upornikov Mustafa Abdulah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.