Svet
12 ogledov

Al Jazeera spet odpira primer Lockerbie

Megrahi po prihodu v Libijo 2009 EPA
Da za uničenje letala nad Škotsko leta 1988 in za smrt 270 ljudi ni kriv samo en človek ter da ta človek ni obtoženi Megrahi, naj bi razkrili v oddaji in knjigi.

V oddaji na televizijski mreži Al Jazeera naj bi razkrili nove dokaze, ki mečejo dvom v proces, v katerem so raziskovali odgovornost za strmoglavljenje letala oziroma teroristični napad, ki je letalo zrušil. Sodba, na katero so na dosmrtno kazen obtožili Abdelbaseta Alija Mohameda al Megrahija, naj bi bila z novimi skrivnimi dokumenti in dokazi zamajana.

Novi dokazi bi lahko privedli do oprostitve obsojenega, trdi Al Jazeera. Al Megrahi je bil sicer leta 2009 izpuščen in so ga britanske oblasti predale Libiji, tam pa je bil zaradi slabega zdravja večinoma v bolnišnici.

Napad ukazal Gadafi?

Škotsko sodišče je leta 2001 enega od dveh obtoženih, torej Abdela Baseta al Megrahija, spoznalo za krivega bombnega napada na letalo PanAm in ga obsodilo na dosmrtni zapor. Drugega obtoženega so oprostili. Al Megrahija so iz zapora na Škotskem zaradi hude bolezni leta 2009 izpustili in se je vrnil v domovino.

Lansko leto je sicer nekdanji libijski minister za pravosodje Mustafa Abdel Džalil za švedski tabloid dejal, da je libijski voditelj Moamer Gadafi osebno ukazal bombni napad nad Lockerbiejem na Škotskem, v katerem je leta 1988 umrlo 270 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.