Svet
49 ogledov

Al Kaida grozi Obamovi babici

Da so ZDA Osamo bin Ladna načrtno umorile, meni bin Ladnov sin Omar, ki je napov Žurnal24 main
Ameriški generalni državni tožilec je zanikal obtožbe, da je bil vodja Al Kaide Osama bin Laden umorjen načrtno. Medtem afriška celica Al Kaide grozi babici Baracka Obame.
Če bi za to obstajala realna možnost, bi bin Ladna zajeli.
Eric Holder, ameriški generalni državni tožilec

Operacija, v kateri so ameriški komandosi nedavno ubili vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, ni bila mišljena kot atentat, je danes zatrdil ameriški generalni državni tožilec Eric Holder.

Za britanski BBC je povedal, da je bil namen operacije Osamo "ubiti ali zajeti" in da bi ga v primeru predaje komandosi zajeli.

Dodal je še, da so imeli pri izvedbi misije v mislih predvsem varnost svojih komandosov.

Da je šlo za načrtni umor, je ZDA nedavno obtožil bin Ladnov sin Omar bin Laden. Način, kako je bila izvedena operacija, je sprožil val dvomov tudi po Evropi. V ZDA sicer ni resnejših dvomov o tem, ali je bil uboj bin Ladna upravičen ali ne.

Razlage so se spreminjale
Po bin Ladnovi smrti so iz Bele hiše prihajale različne razlage dogodkov.

Najprej je bilo rečeno, da je umrl med strelskim obračunom in da si je za živi ščit vzel eno od žena. Pozneje so priznali, da je bil strelski obračun le med komandosi in bin Ladnovim kurirjem, obračun pa se sploh ni zgodil v poslopju, kjer se je vodja Al Kaide skrival.

Zatem so priznali, da bin Laden, ki so ga komandosi, pripadniki posebne enote mornariških tjulnjev Seals 6, ustrelili v glavo, sploh ni bil oborožen. Ko ga je komandos ustrelil, pa naj bi vodja Al Kaide segal po puški.

V igri tudi popolno uničenje poslopja
Eden od scenarijev, o katerem je razmišljala Bela hiša, je bil sicer ta, da bi bin Ladnovo poslopje popolnoma zbombardirali. Te možnosti niso opustili zaradi skrbi za žrtve, ampak zato, ker v tem primeru ne bi mogli potrditi, da je bil takrat najbolj iskani mož na svetu res v poslopju in da je res mrtev.

Grozijo Obamovi babici
Afriška celica Al Kaide je zagrozila babici Baracka Obame, Sarah Obama. Kenijska policija je zato poostrila varovanje njenega doma. Varovati so jo sicer začeli že dan po smrti Osame bin Ladna. Po besedah enega od policijskih šefov naj bi bilo na kraju dovolj policistov za nadzor celotne vasi.

"Moje življenje se ni spremenilo," je ob grožnjah ravnodušna 88-letna Sarah Obama. "Zaradi tega nimam omejitev gibanja. Če se je vlada odločila za povečanje varnosti, je nam to prav."

Grožnja celice, znane tudi pod imenom Al Shabaab, je ena izmed mnogih, ki so jih ZDA prejele v dneh po smrti vodje Al Kaide. Največjo najverjetneje predstavlja celica s sedežem v Jemnu, ki jo vodi eden od možnih naslednikov bin Ladna Anwar al-Awlaki, ki je v sredo Ameriki napovedal, da "se ji bo tožilo po času Osame".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.