Svet
12 ogledov

Al Kaida grozi z napadi

Napad na WTC, fotografije policije Žurnal24 main
V New Yorku in Washingtonu še naprej intenzivno iščejo domnevne teroriste, ki bi naj že bili v ZDA ali pa na poti tja, da ob deseti obletnici terorističnih napadov 11. septembra 2001 povzročijo novo tragedijo.

Informacijo o tem, da naj bi najmanj trije teroristi Al Kaide po naročilu novega šefa te teroristične mreže Ajmana al Zavahirija naklepali napad na New York ali Washington z avtomobilom bombo, so ameriške oblasti javnosti razkrile v četrtek. Od teroristov, naj bi bila najmanj dva ameriška državljana.

Vsem trem domnevnim napadalcem naj bi bilo naročeno, da uporabijo avtomobil bombo, če jim to ne uspe, pa naj se znajdejo kako drugače, da povzročijo čim več prelivanja krvi.

Takšne informacije prihajajo na dan že dva dni od neimenovanih vladnih virov, za zdaj pa ni še nobenega dokaza, da gre za kaj več kot za željo Al Kaide, da ob deseti obletnici poboja skoraj 3000 ljudi v Washingtonu, New Yorku in Pensilvaniji znova opozori nase. Informacijo naj bi sicer ameriškim obveščevalcem izdal vir z območja Afganistana in Pakistana, ki se je v preteklosti že izkazal za zanesljivega.

Grožnje le verodostojne

Da New York ni ogrožen je svojim meščanom želel pokazati tudi župan Michael Bloomberg. V službo se je namreč peljal s podzemno železnico. Na novinarski konferenci pa je nato pojasnjeval, kakšna je razlika med verodostojno in potrjeno grožnjo. Sedanja naj bi bila verodostojna, vendar ne potrjena.

Zaradi grožnje pred novim napadom predsednik ZDA Barack Obama ni spreminjal svojih načrtov za počastitev spomina na 11. september 2001, ki so sicer znani še vedno le Beli hiši. Za širšo javnost je znano le to, da bo v nedeljo zjutraj najprej sodeloval na slovesnosti v New Yorku, potem bo šel v Shanksville v Pensilvanijo, nato pa še v Pentagon. Zvečer bo imel v Kennedyjevem centru v Washingtonu govor.

Komentarjev 4
  • privat 07:31 23.september 2011.

    mene ne sekia nič...cerkev ne zna narediti red, bodo pa red naredili muslimani...kaj je v tem slabega?? Tako kakor gre danes ne bo šlo daleč ! Revolucija bo delovska ali islamska..

  • roscha 21:43 10.september 2011.

    Amerikanci, nehajte svoj rilec vtikat povsod kjer vas nič ne briga, pa bo. Drugače naj vas kar "je8ejo" nazaj. Si vsaj nekdo upa. Naša golazen leva in desna nas je itak prodala z vstopom v NATO.

  • mirko 12:47 10.september 2011.

    Saj so tudi prvi napad Al Kaide izvedli ameriški državljani. Večji problem bo nastal takrat, ko se bo All Kaida osposobila z znanjem uporabe kemičnega in biološkega terorizma.