Svet
51 ogledov

Al Kaida potrdila smrt Osame

Al Kaida je ob 10. obletnici napadov na ZDA načrtovala nove. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"To je prekletstvo za Ameriko," zatrjujejo v Al Kaidi in potrjujejo, da so Američani res ubili vodjo njihove mreže.

Al Kaida se je zavezala, da bo nadaljevala z napadi na zahodne države. Smrt svojega vodje Osame bin Ladna pa so označili za "prekletstvo, ki bo preganjalo Američane in njihove agente".

V izjavi, ki so jo objavili na spletu, so Pakistan pozvali, naj se upre svoji vladi in jo "očisti“ sramu, ki ga je doživela, ker so bin Ladna ubili na njihovi zemlji.

Ob obletnici načrtovali nove napade
Ameriška zvezna policija FBI in ministrstvo za domovinsko varnost sta sicer v četrtek policijske agencije po državi obvestila, da so odkrili, da so teroristi Al Kaide od februarja 2010 razmišljali o napadu na ameriške železnice ob 10. obletnici napadov 11. septembra 2001. Izvedli naj bi ga tako, da bi ponekod odstranili tire in poskušali iztiriti vlake.

Zaradi strahu pred napadi radikalnih skupin so stopnjo varnosti povečali tudi v Bosni in Hercegovini.

Direktor za koordinacijo policijskih organov BiH Himzo Selimović je dejal, da sicer trenutno ne razpolagajo s podatki o ogroženosti državljanov, pomembnih osebnosti in državnih objektov.

Med dokumenti so odkrili tudi to, da naj bi teroristi želeli napadati predvsem ob obletnicah in praznikih, vendar pa je šlo le za ambicije, saj niso imeli zmogljivosti za kaj odmevnejšega. Kljub temu so bile policijske agencije opozorjene, naj popazijo na železniške tire.

Televizija CNN je medtem poročala, da pakistanska vojska zaslišuje ljudi, ki jih je zajela, potem ko so Američani skupaj z bin Ladnovim truplom zapustili posestvo v Abotabadu.

General Atar Abas je tako razkril, da jim je najmlajša od petih bin Ladnovih žena povedala, da je bila na posestvu neprekinjeno pet let, in to skupaj z bin Ladnovimi osmimi otroki in še petimi iz druge družine.

V Abotabadu so aretirali več deset ljudi, ki so osumljeni, da so povezani s skrivališčem Osame bin Ladna. Pakistansko obveščevalno službo zanima, ali gre za člane teroristične organizacije ali njihove simpatizerje.

General je povedal, da je ženi ime Amal, zato CNN sklepa, da gre za 29-letno Amal al Sadah iz Jemna. Bin Laden naj bi imel sicer skupno 20 otrok, eden od sinov pa je bil ubit v napadu na posestvo v noči na ponedeljek. General Abas je še dejal, da bodo ujete po zaslišanju najverjetneje vrnili v njihove domače države. Ni pa znal povedati, koliko časa je bil na posestvu sam bin Laden in ali je kaj potoval naokrog.

Omenjeno posestvo je v zadnjih dneh postalo prava turistična atrakcija. V mesto tako vsak dan pridejo številni Pakistanci, ki si želijo ogledati močno zavarovano skrivališče pokojnega terorista.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.