Svet
1214 ogledov

Alarmantne razmere: Poročajo o novih žrtvah

nevihta Ciaran Italija Profimedia
Število smrtnih žrtev neurja Ciaran, ki je v četrtek zajelo Evropo, je s sedem naraslo na dvanajst, potem ko je v Toskani umrlo pet ljudi.

"To, kar se je nocoj zgodilo v Toskani, ima ime: podnebne spremembe," je na družbenem omrežju X zapisal toskanski guverner Eugenio Giani in zatrdil, da v regiji še nikoli niso zabeležili tako veliko dežja v tako kratkem času. Dodal je, da je med mrtvimi tudi 85-letni moški, ki so ga našli utopljenega v njegovi hiši.

Dodal je, da si energetsko podjetje Enel prizadeva ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko za okoli 40.000 odjemalcev, med drugim z generatorji. "Pred nekaj minutami sem govoril s premierko Giorgio Meloni in sprejemajo se ukrepi za uvedbo izrednih razmer pred zasedanjem vlade, ki naj bi se začelo ob 11. uri," je pojasnil.

V palači Chigi v Rimu so izrazili sožalje svojcem žrtev. Kot so zapisali v izjavi, premierka Meloni "z zaskrbljenostjo spremlja razvoj katastrofalnih dogodkov" in je v stalnem stiku s pristojnimi. Solidarnost s prizadetimi je izrekel tudi predsednik države Sergio Mattarella, poročajo tuje tiskovne agencije.

Župan Firenc Dario Nardella je medtem sporočil, da so razmere v regionalni prestolnici kritične. Tamkajšnja civilna zaščita je sporočila, da so pogrešani trije ljudje. V celotni Toskani so sicer gasilci opravili več kot tisoč intervencij, številni domovi pa so brez elektrike. V Livornu je tudi blokiran pristaniški promet.

Razmere so alarmantne tudi v Milanu, kjer je policija zaradi obilnih padavin zaprla ceste ob reki Sevesi. Ta sicer še ni prestopila bregov, a njena gladina nevarno narašča. Civilna zaščita, ki ji ponekod pomaga vojska, je posredovala tudi v Emiliji-Romanji, kjer je poplavilo več rek.

V Franciji sunki vetra podirali rekorde

Po dve smrtni žrtvi so sicer pred tem zabeležili v Franciji in Belgiji ter po eno v Nemčiji, Španiji in na Nizozemskem. Večino smrti so povzročila padla drevesa. Več ljudi je tudi poškodovanih, od tega 15 v Franciji, vključno s sedmimi gasilci.

Zaradi neurja, ki je v Franciji prizadelo predvsem severozahodno obalo, je bilo v državi brez elektrike sprva približno 1,2 milijona gospodinjstev. Po podatkih upravljavca omrežja Enedis jih je bilo v četrtek zvečer brez elektrike še skoraj 700.000.

nevihta Ciaran Italija | Avtor: Profimedia Profimedia

Danes bo francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal regijo Bretanjo, kjer so sunki vetra podrli več absolutnih rekordov. V Brestu so denimo izmerili sunke s hitrostjo 156 kilometrov na uro, v kraju Pointe du Raz pa celo sunke s hitrostjo 207 kilometrov na uro.

Učinke neurja so občutili tudi v Španiji in na Portugalskem, kjer so ob atlantski obali zabeležili valove, visoke do devet metrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 18:18 04.november 2023.

    Kako pa so v NATO klubu imenovali tega novega, ki prihaja po isti poti, najverjetneje tudi iz iste kuhinje? https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

  • bi_ba 11:36 03.november 2023.

    Pa če nehamo jesti meso in hodimo peš bo pa sploh konec podnebnih sprememb, anede?

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 11:18 03.november 2023.

    In seveda,električni avti bodo vse rešili,butale!!!