Svet
983 ogledov

Alarmi; na eni strani zaradi neurij, na drugi zaradi vročine

Neurje
Hrvati opozarjajo pred močnim vetrom in neurji, na Cipru medtem temperature preko 40 stopinj.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil rdeče opozorilo za širše območje Reke, kjer pričakujejo sunke vetra s hitrostjo do 165 kilometrov na uro. Neurje je ponoči zajelo dalmatinske otoke, posebej Hvar. Posamezni deli hrvaških avtocest, ki povezujejo obalo z notranjostjo države, so odprti samo za osebna vozila.

Najmočnejšo burjo pričakujejo ob obali pri Velebitu. Dosegla naj bi hitrost tudi do 165 kilometrov na uro. Za hrvaško Istro ter severno in srednjo Dalmacijo so napovedali sunke vetra s hitrostjo do 85 kilometrov na uro. Na skrajnem jugu Dalmacije so možni vodni tornadi in toča, je poročala hrvaška televizija HTV.

Močno neurje z dežjem in grmenjem je nekaj po polnoči zajelo otoke v srednji Dalmaciji. Največ dežja je padlo na otoku Hvar, kjer so namerili 21 litrov na kvadratni meter. Veliko dežja je padlo v kratkem času, kar je ponekod povzročilo tudi hudournike, je poročal spletni portal dalmacijadanas.hr. Podobno močno neurje je zajelo tudi otoka Brač in Šolta ter mesto Trogir.

Zaradi močne burje je samo za osebna vozila odprt odsek avtoceste Zagreb-Split med Svetim Rokom in Posedarjem. Podobna omejitev velja tudi na avtocesti Reka-Zagreb na delu Delnice-Kikovica, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Tudi do 43 stopinj

Na Cipru so izdali oranžno opozorilo pred visokimi temperaturami ozračja. Po napovedih naj bi se živo srebro v notranjosti Afroditinega otoka danes povzpelo vse do 43 stopinj Celzija; na južni in vzhodni obali otoka naj bi temperature ozračja dosegle približno 39 stopinj, v višje ležečih hribovitih krajih 32 stopinj Celzija.

Oranžno opozorilo pred vročinskim valom so izdali za danes od 10. do 17. ure, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Ciprčane so ob tem opozorili, da visoke temperature ozračja pomenijo zdravstveno tveganje za rizične skupine prebivalstva, kot so starejši in zelo mladi. Pozvali so jih, naj upoštevajo navodila pristojnih oblasti.

Nevihta Slovenija Za danes razglašen oranžni alarm

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.