Svet
12 ogledov

Alkoholike premamili s cigareti in pivom

pivo Shutterstock
V Amsterdamu so ubrali posebno taktiko, s katero so alkoholike navdušili za delo. Plačajo jim s tobakom in pivom.

Ulice Amsterdama čistita dve skupini kroničnih alkoholikov, v vsaki je okoli deset ljudi. Moški za dnevno delo prejmejo deset evrov, pol zavojčka tobaka in najpomembneje: pet pločevink piva. Dve si lahko privoščijo ob začetku dela, ko jim ponudijo tudi kavo, dve prejmejo ob kosilu, eno pa ob koncu dnevne službe.

Na sodelovanje pripravljene alkoholike so razdelili v dve skupini, ki delata izmenično, vsaka tri dni v tednu.

Želeli so jih zaposliti

Vse se je začelo s skupino alkoholikov, ki je povzročala izgrede v nekem amsterdamskem parku, pojasnjuje vodja projekta Rainbow Foundation, ki se financira s prostovoljnimi prispevki in prejema tudi sredstva nizozemske vlade, Gerrie Holterman. "Pretepi, hrup, žaljive opazke o ženskah. Cilj je zaposliti jih, jim najti delo, da ne povzročajo več težav v parku," je pojasnila.

AFP ob tem dodaja, da domiselni pristop izraža veliko mero tipičnega nizozemskega pragmatizma. Kaj podobnega bi lahko bilo v drugih državah šokantno, na Nizozemskem pa ni tako.

"Za delovanje potrebujemo alkohol"

"Mislim, da lahko govorim v imenu skupine in rečem, da če nam ne bi dali piva, ne bi prišli," poudarja eden od sodelujočih alkoholikov Frank. "Za delovanje potrebujemo alkohol," je dodal 45-letnik, ki je tudi priznal, da je bil zaprt zaradi nasilja, nikoli ni delal in nima doma.

"Stvari moramo videti takšne, kot so: vsi pridobimo," je poudarila Holtermanova. "Niso več v parku, manj pijejo, bolje jedo in imajo nekaj, kar jih zaposli čez dan."

Tudi alkoholiki so se strinjali, da daje delo nekaj reda njihovemu življenju, česar številni med njimi niso bili nikoli vajeni. Z njihovim delom pa so zadovoljni tudi prebivalci.

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:18 20.november 2013.

    Dejansko ni slaba ideja, ampak v nasi zanikrni in nazadnjaski drzavi to nikakor ne bi uspelo. Bi nasli neke namisljene komuniste ali naciste v celotni zgodbi. Pa ker se ne bi k Jesusu molilo bi verniki to skenslali.

  • Ferluci 15:21 19.november 2013.

    Uh, ko bi še naše Švede na to navadili..