Svet
16 ogledov

Alkoholiziranost ni izgovor

Žurnal24 main
Moške pod vplivom alkohola, ki od žensk zahtevajo spolne odnose, bi morali obravnavati kot posiljevalce, zahteva britansko ministrstvo za ženske in enakost.
V Veliki Britaniji posilstvo prijavi le 13 odstotkov vseh posiljenih žensk. V Veliki Britaniji vsak teden zaradi nasilja, ki ga povzroči njun partner ali bivši partner, umreta dve ženski. 80 tisoč žensk doživi posilstvo ali poskus posilstva. Več kot 99 odstotkov posilstev povzročijo moški.

"Alkoholiziranost bi morali nehali obravnavati kot olajševalno okoliščino v primeru posilstva," so prepričani na ministrstvu. Menijo, da alkoholiziranost ni izgovor za posilstvo. Na ministrstvu pa so v bran stopili ženskam, ki na raznih zabavah pregloboko pogledajo v kozarec, moški pa njihovo nemoč izkoristijo. "To je vsekakor zelo nepoštena igra, zato bi morali moške, ki posilijo vinjene ženske, strožje kaznovati," je prepričana britanska ministrica za ženske in enakost Harriet Harman.

Alkohol ne zagreši zločina
"V pitje alkohola nihče nikogar ne sili, zato so ljudje tudi v alkoholiziranem stanju odgovorni za svoja dejanja. Alkohol ne zagreši zločina, zato je to tudi slab izgovor," pravijo na ministrstvu.

Prijavljanje posilstev je po Evropi zelo različno. Tako v Grčiji ženske prijavijo manj kot tri posilstva na sto tisoč, na Švedskem pa nekaj več kot 40 posilstev na sto tisoč.

Poročilo Britanke Sare Payne, matere osemletne Sarah Payne, ki jo je leta 2000 posilil in ubil pred tem nekoč že kaznovan pedofil, razkriva, da policija primerov, kjer je bila žrtev v času posilstva alkoholizirana, še vedno ne jemlje resno.

"Javnost verjame, da je posiljevalec neznanec, ki vdre v dom žrtve in jo posili. To ni res. Takšne zločince lahko najdemo na vsakem koraku, le več pozornosti jim moramo nameniti,"
je dejala Paynova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.