Svet
21 ogledov

Alpiniste plaz zasul med spanjem

Reševanje na Mansluju Reuters
Na himalajski gori Manaslu se nadaljuje iskanje petih alpinistov, ki jih je včeraj zasul plaz.

Plaz, ki se je sprožil zaradi toplejšega vremena, je tabor zasul ponoči, ko so alpinisti spali v šotorih. Sprožil se je na višini 7.400 metrov in s seboj odnesel del tabora na približno 6.800 metrih nadmorske višine.

Umrlo je najmanj enajst oseb, pet jih še pogrešajo, 18 alpinistov so pripeljali na varno, nekateri od njih so poškodovani. Iskalno akcijo so morali včeraj zaradi poslabšanja vremena prekiniti, danes pa se nadaljuje.

Med enajstimi žrtvami je sedem francoskih alpinistov, dva nemška (eden je umrl med zdravljenjem v bolnišnici) ter po eden iz Španije in Nepala.

Slovenski odpravi gre vse po načrtu

V Himalaji se trenutno mudi tudi slovenska alpinistična odprava. Njihov cilj je nova smer v zahodni steni in nova smer v južni steni s prvim pristopom na vzhodni vrh Janaka. Odpravo vodi Miha Habjan, sestavljajo pa jo še Luka Stražar, Nejc Marčič, Igor Kremser in Matevž Jerman.

Na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije so objavili njihovo sporočilo, da so srečno prispeli v Katmandu ter da vse poteka po načrtu, povsod pa je odmevala novica o smrti alpinistov na Manasluju.

Odprava Janak 2012 je tako včeraj po štiriurnem čakanju dobila dovoljenje za vrh, v torek zvečer naj bi prispeli v  Taplejunhu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.