Svet
49 ogledov

Alstom podkupoval tudi pri TEŠ?

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Vodilno evropsko podjetje v železniškem transportu in energetskih infrastrukturah Alstom naj bi podkupovalo funkcionarje, da bi pridobili velike posle. Ali so bile podkupninen izplačane tudi za gradnjo TEŠ v Sloveniji, ni znano.

Švicarsko tožilstvo je tik pred zaključkom preiskave proti francoskemu podjetju Alstom, ki je osumljeno, da je med letoma 2003 in 2010 v prizadevanju, da bi pridobilo velike posle, funkcionarjem in drugim izplačalo več deset milijonov evrov, in sicer pod krinko, da gre za svetovanje in posredništvo.

Ob tem pa ni znano, ali so bile podkupnine izplačane tudi za gradnjo Termoelektrarne Šoštanj v Sloveniji, poroča Dnevnik.

Švicarsko tožilstvo, ki je preiskavo o podjetju začelo že leta 2003, sama preiskava pa je spodbudila tudi postopke organov pregona v Veliki Britaniji, na Poljskem, v Latviji, ZDA, Braziliji in Argetini, bi tako lahko zahtevalo obsodbo Alstoma Network Schweiz (ANS) na več deset milijonov evrov globe, ker je izvajal nezakonita plačila.

Prek ANS je šlo okoli 400 milijonov evrov in del tega denarja je končal v žepih funkcionarjev, ki so bili v različnih državah, na primer na Poljskem in v Latviji, odgovorni za javna naročila. V nekaterih primerih pa naj bi odgovorni v Alstomu del teh podkupnin celo dobili nazaj.

Na švicarsko pobudo je britanski Serious Fraud Office (SFO), ki se bori proti finančnim goljufijam, ugotovil, da je Alstom med letoma 2004 in 2010 izplačal 97 milijonov evrov podkupnin funkcionarjem različnih držav, ki so odgovorni za javna naročila. SFO meni, da v Alstomu obstaja "sistem svetovne korupcije", še poroča časnik.

Komentarjev 3
  • dino.sepe 10:30 21.november 2011.

    V tej zadevi okrog Teša dam stranki Zares in pa Golobiču čisto prav, saj so si pri tem projektu nekateri pošteno namastili roke in zaslužili bajne vsote. Ne vem kaj počne policija. Tudi Lahovnik je imel tukaj zraven prste vmes ...prikaži več zato pa je takrat diskreditiral stranko in pač se spustil v tisto Ultro ki je v primerjavi s tem kar se dogaja v Tešu kot če bi primerjal slona pa miš. Podpiram prizadevanja stranke Zares, da se tem tajkunom in pa kradljivcem prestriže krila!

  • privat 06:53 20.november 2011.

    in v Sloveniji se nič ne ve??!! KAKA JE TO POLICIJA??GREMO DELAT IN PUSTITE PROMET NA MIRU!!

  • mirko 12:59 19.november 2011.

    TOREJ KORUPCIJA UNIČUJE SVETOVNO EKONOMIJO.