Svet
9402 ogledov

Amater na največjem sejmu v Evropi: Postalo mi je slabo

Sejem IFA 2018 v Berlinu
1/13
J. Z.
V Berlinu je še jutri odprt največji sejem elektronike v Evropi, IFA 2018. Ogledati si je bilo mogoče najnovejše mobilne telefone, prenosnike, televizije, pa tudi kavomate, zobne ščetke in psa robota, ki so ga poimenovali Aibo.

Na Japonskem ga prodajo že nekaj časa, do konca leta naj bi ga začeli prodajati v ZDA. Zelo simpatična igračka. Cena: tri tisoč dolarjev. Načrtov, da bi ga prodajali v Evropi, za zdaj nimajo. 

Med kupi televizij, halami mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov, je na sejmu težko delati neposredne primerjave, vidi pa se, kam gredo trendi: nova ločljivost televizij 8K, prenosniki zmogljivejši in lažji, druge naprave pa vse bolj povezane s spletom in telefonom. Izpostavljamo nekaj zanimivosti, ki so nam padle v oči.

Sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Asus je na svojem Zenbooku Pro drsnik preoblikoval v drugi zaslon, gre za nekakšen odgovor na Applov trak, le da lahko na njem delate marsikaj. Ena od idej, ki mi je padla na pamet, je, da bi med službo na glavnem zaslonu opravljali delo, na drsniku, ki še vedno opravlja svojo prvotno nalogo, pa imeli prenos nogometne tekme. Za produktivnost večine smrtnikov bi bilo najbrž boljše, če bi na drsniku uporabljali kalkulator ali sploh ničesar. 

Sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Asusova inovacija, ki se mi je zdela zelo koristna, pa je čisto poceni in mehanska. Ko prenosnik odpreš, se ta pri ekranu za kakšna dva centimetra dvigne od podlage: to omogoča prijetnejše tipkanje in učinkovitejše hlajenje.

Novinarska konferenca Samsung, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Samsung je v hali, ki jo je najel, kot svoj paradni proizvod poleg mobilnika Note 9 predstavljal 8K televizijo. Čeprav še ni televizijski programov, ki bi oddajali v taki ločljivosti, trdijo, da zna Quantum procesor njihove televizije sam izboljšati sliko. Kaj bodo naredili s slabo kakovostjo vhodnega signala, je ključno vprašanje za vse proizvajalce televizij s tako ločljivostjo. Sicer je bilo na sejmu slišati, da bodo najbrž olimpijske igre v Tokiu leta 2020 prva prireditev, ki jo bodo prenašali v ločljivosti 8K.

Samsung, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Guy Kinnel, podpresednik Samsunga je dejal, da so leta 2013 prodali tri odstotke 4K televizij, zdaj pa jih 70, kar 97 odstotkov prodanih pa je večjih od 55 inčev, to je 140 centimetrov diagonale. Njihova najmanjša 8K televizija bo imela diagonalo 65 inčev, največja pa 85, kar je več kot dva metra (216 cm).

Fantku v meni so v oči padle igrače za velike fante. Tako sva s kolegom preiskusila v nogometu. Na noge ti nataknejo senzorje, na roke rokavice s senzorji, na glavo pa očala za navidezno resničnost, potem pa streljaš oziroma braniš enajstmetrovke. Kako izgleda, lahko vidite v zgornjem posnetku, kaj vidi tekmovalec, pa kaže spodnja fotografija. Zanimiva, ampak še ne vrhunska izkušnja.

Sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Me je pa zares presenetila dirkaška vožnja na sedežu, ki se premika. Tako resnična je, da mi je bilo po dirki slabo!

Na poti v Berlin smo s kolegi smejali zapestnici, ki so jo imeli v prodajnem katalogu na letalu družbe Swiss. Zapestnica naj bi pomagala pri spanju, ampak nima ne magnetov, ne oddaja nikakršnih valov ali zvokov in ni na baterije. Kot je rekel kolega z Dela, če bi stala tri evre, je ne bi kupil nihče, ker je bila cena skoraj 300 evrov, pa si najbrž vsi mislijo, da gotovo deluje. Nekaj podobnega, a hkrati precej drugačnega, je na sejmu predstavil Philips: SmartSleep.

Philips SmartSleep, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Gre za nekakšno kapo, v kateri so senzorji, ki spremljajo možgansko valovanje. Ko padete v najbolj krepčilno fazo spanja, naprava predvaja zvoke, ki spodbudijo možganske valove in jo naredi bolj učinkovito. Naprava je namenjena ljudem od 18 do 50 let, ki zaradi življenjskega sloga spijo manj kot sedem ur na noč. Najbrž le za tiste, ki se zbujajo res utrujeni, saj bo cena okrog 400 evrov.

Acer Swift 5, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Acer je izdelal menda najlažji 15-inčni prenosnik Swift 5, ki tehta manj kot kilogram, čeprav je ohišje kovinsko.Ko pa dvigneš, imaš občutek, da so pozabili vgraditi sestavne dele in da je ohišje prazno.

Acer Swift 5, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.

Na fotografiji je sicer 14-inčni brat.

Mlajši bralci se nabrž ne spomnijo fotografskih aparatov podjetje Polaroid, to so bili fotoaparati, ki so v časih, ko je bilo treba v fotoaparat vstavljati filme in jih nositi razvijat, takoj natisnili fotografijo. No, z isto idejo bodo poskusili prodreti tudi v času, ko fotografij nihče več ne razvija. Polaroid mint je fotoaparat z vgrajenim tiskalnikom, zdaj seveda precej manjši kot včasih in v privlačnem barvnem ohišju, vam sliko še natisne. Vgrajen je tudi bluetooth, tako da lahko na njem tiskate tudi fotografije, ki ste jih posneli s telefonom. Cena bo okrog 200 evrov.

Polaroid, sejem IFA 2018 v Berlinu | Avtor: J. Z. J. Z.
janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar skeptik
    skeptik 15:32 04.september 2018.

    Amaterski (beri: butast) naslov in ravno tak članek..... V duhu tega portala