Svet
10 ogledov

Amazon pretrd oreh

Največji spletni trgovec se uspešno brani pred napadi. Kiberaktivisti: Če nas ne bo zagrabila panika, bomo postali še večji in nobeden nas ne bo mogel ustaviti.
Nizozemska policija je danes prijela 16-letnega mladeniča, ki je priznal,d a je sodeloval v kiber napadu na spletne strani Vise in Mastercarda. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bil najstnik najverjetneje del večje skupine hekerjev.

Spletni hekerji skupine Anonymous so danes poskusili zrušiti Amazonovo spletno stran, a jim to ni uspelo. Kot piše spletna stran CNN, so maščevalni hekerji danes spoznali to, kar je bilo tehnikom znano že leta: Amazon.com, ki je bila zgrajena kot ena najbolj nepremagljivih spletnih strani, je skoraj nemogoče zrušiti.

Razlog naj bi tičal v ogromnih kapacitetah na strežnikih, na katerih lahko gosti tudi druge spletne strani, in posebej elastični platformi, poznani pod imenom EC2 (Elastic Compute Cloud), ki jih je spletni ponudnik prvotno oblikoval predvsem zaradi velikega navala decembrskih nakupov. Do velikega razkritja diplomatskih depeš je Amazon gostil tudi WikiLeaksovo spletno stran.

Brez osrednjega centra
Kiberaktivisti, ki so v minulih dneh napadali WikiLeaksu sovražne spletne strani, so sicer medtem zanikali, da je bila njihova kampanja namenjena povzročanju gospodarske škode. "Če nas ne bo zagrabila panika, bomo postali še večji in nobeden nas ne bo mogel ustaviti," je v klepetalnici, ki jo uporabljajo aktivisti gibanja Anonymous, zapisal eden od njihovih aktivistov.

Komentatorji se strinjajo, da hekerski napadi niso koordinirani iz enega centra. "To, kar se je začelo kot aktivnost skupine aktivistov, ki so iskali možnosti za objavo dokumentov, se je spremenilo v mednarodno gibanje, ki ne potrebuje nobene osrednje figure v 'podatkovni vojni', bojevane v imenu internetne svobode," je zapisal Reutersov kolumnist Bernd Debusmann. "To bi lahko bila dolga vojna, ne glede na to, ali bo Julian Assange, ustanovitelj Wikileaksa, ostal osrednja svetovna figura razkrivanja skrivnih podatkov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.