Svet
17 ogledov

Američan vreden desetkrat več kot Kitajec?

Družine žrtev letala Reuters
Če bo dokazana krivda, bodo sorodniki potnikov malezijskega letala, ki je padlo v Indijski ocean, dobilo odškodnino. A ne vsi enako visoko.

Odvetniki, ki se ukvarjajo s tovrstnimi odškodninskimi tožbami, opozarjajo, da bodo veliko vlogo pri višini odškodnine igrali zakoni, ki jih imajo v povezavi z odškodninskimi tožbami v posameznih državah, iz katerih prihajajo potniki. Največja razlika naj bi bila med odškodninami, ki jih bodo izplačali sorodnikom potnikov iz zahodnih držav, in tistimi, ki bodo izplačane sorodnikom potnikov iz Azije. 

Po besedah odvetnika Floyda Wisnerja se razlike pojavljajo, ker Kitajska drugače razume odgovornost, ki jo nosijo letalske družbe, poleg tega pa obstaja zgornja višina odškodnine, ki jo lahko izplačajo. V skladu z mednarodno konvencijo, podpisano v Montrealu, so sorodniki žrtev letalskih nesreč iz držav podpisnic upravičeni do približno 126.000 evrov, ne da bi bila letalski družbi sploh dokazana krivda. 

"Zagnal bi vik in krik, če bi bil sorodnik žrtve iz ene od držav, kjer bi dobil manj kot nekdo iz druge države, ki je slučajno sedel zraven," pravi Wisner. "Sorodniki kitajskih žrtev bodo dobili največ 700.000 evrov. Predstavljajte si, kako se bodo odzvali, ko bodo izvedeli, da so sorodniki ameriških žrtev dobili desetkrat več," opozarja Wisner.

Avstralski odvetnik Barrie Woollacott razlaga, da bi bile lahko odškodnine v državah, kot je Kitajska, minimalnezaradi drugačnega pogleda na odgovornost in odnos do izgube nekoga. "Kako se odškodnina odmeri, je stvar tiste države," poudarja in dodaja, da Avstralija ne pozna zgornje meje pri odškodninskih tožbah v primeru malomarnosti. 

V Avstraliji mora letalska družba dokazati, da ni šlo za malomarnost. "Če letala ne bi našli ali če pri Malaysia Airlines ne bi mogli dokazati, da ni šlo za malomarnost, bi lahko od njih zahtevali visoke vsote," pojasnjuje. Če pa letalska družba lahko dokaže, da ni šlo za malomarnost, sorodnikom žrtev pripada zgolj tisto, kar je določeno v montrealski konvenciji.

Najprej vzrok, potem odškodnine

Allianz je glavna pozavarovalnica v primeru pogrešanega letala malezijske letalske družbe. Po poročanju agencije Reuters naj bi že začela izplačevati zahteke v povezavi z izginotjem MH370. Malezijska letalska družba je medtem sporočila, da ne bo izplačevala odškodnin, dokler ne bo znano, kaj se je zgodilo z letalom, je poročal Sydney Morning Herald. 

Na podlagi satelitskih in radarskih podatkov preiskovalci sklepajo, da je letalo zavilo s svoje predvidene poti iz Kuala Lumpurja proti Pekingu in osem ur kasneje strmoglavilo v južni del Indijskega oceana.

Komentarjev 1
  • dragec 07:34 28.marec 2014.

    ŠKODA, DA V LETALU NI BILO VEČ AMERIČANOV